AOL/Time Warner fusion godkendes

MediaWatch

FTC godkendte den længeventede gigantfusion mellem verdens største Internet tjenesteudbyder America Online og medie- og underholdningsselskabet Time Warner med stemmefordelingen 5-0. Dermed er 11 måneders ventetid ovre, siden de to selskaber allerede i januar måned blev enige om af lægge sine aktiviteter sammen. Det skriver MercuryNews.

Den amerikanske anti-monopol myndighed betingede i sin afgørelse, at Time Warner åbner sine kabellinier for konkurrenter så kunderne sikres mulighed for at vælge mellem indhold fra flere forskellige udbydere.

Time Warner ejer USA's næststørste kabelsystem med 20 millioner amerikanske husholdninger som abonnenter. USA's største udbyder af kabelforbindelser er AT&T. AOL har 29 millioner abonnenter, inklusiv 2,8 millioner som stammer fra CompuServes kundebase.

De amerikanske konkurrencemyndigheder og Internet- og mediebranchen havde første og fremmest frygtet, at AOL og Time Warner vil blive så stor en magtfaktor, at de totalt vil dominere forbrugermarkedet for højhastighedsadgang via kabel til Internettet og indenfor nyheds- og underholdningsprogrammer.

FTC's formand Robert Pitofsky bemærker i forbindelse med afgørelsen, at kommissionens største bekymring går på, om de to magtfulde selskaber vil formene konkurrenterne adgang til den nye bredbåndsteknologi. FTC's vil med sin afgørelse forhindre at det nye vigtige medie ikke holdes lukket for konkurrenter efter en fusion af de to medie- og Internet-selskaber.

FTC godkendte fusionen efter at AOL og Time Warner i sidste øjeblik forud for afstemningen kom med en række indrømmelser, efter at det stod klart, at FTC kunne finde på at blokere for fusionen.

AOLs aktier lukkede tæt på 1,55 dollar højere på 50 dollar, hvilket betyder at Time Warner i forbindelse med handlen værdisættes til 112,5 milliarder dollar. Aktierne i Time Warner steg med 1,9 til 75,5 dollar.

Betingelserne

Time Warner indgik i forrige måned en aftale med USA's næststørste ISP'er, EarthLink, om at levere højhastigheds Internettjenester i andet halvdel af 2001. Det betyder, at AOL ikke kan begynde at levere det egne Internet-tjenester via Time Warners kabelnet før da. FTC har desuden betinget, såfremt Time Warner ikke formår at gennemfører aftalen med EarthLink, at der udpeges en forordnet, som har bemyndigelse til at forhandle aftalen på plads.

I henhold til aftalen med FTC, kan AOL Time Warners kun afvise at transportere tjenester fra andre ISP'ere i forbindelse med kapacitetsbegrænsninger eller andre tekniske begrænsninger. AOL Time Warner kan altså ikke afvise en ISP alene ud fra en begrundelse om, at det vil konkurrere med AOL Time Warners om abonnenterne.

Desuden forbyder aftalen det fusionerede selskab at opretholde begrænsninger for, at andre udbydere kan benytte sig af bredbåndssystemet. Her har FTC først og fremmest tænkt på indholdsleverandører som The Walt Disney Co.

Endelig forbyder FTC AOL Time Warner at skabe barierrer for at forbrugerne kan modtage interaktiv-TV tjenester fra konkurrerence leverandører.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også