Ny netværksredegørelse fra regeringen

MediaWatch

Forskningsminister Birte Weiss fremlagde i dag redegørelsen "Et net af muligheder - netværksredegørelse 2000".

Redegørelsen peger på syv centrale områder, som regeringen finder det vigtigt, at der sættes ind overfor med IT-, tele- og forsknings-politiske bidrag til et holdbart netværkssamfund. De syv områder skal ses som et supplement til de 37 initiativer til over en milliard kroner, som regeringen satte i gang sidste år. Meningen er at hver af områderne i løbet af 2001 skal afføde nye initiativer.

Ifølge forskningsministeren "er danskerne godt i gang med omstillingen til netværkssamfundet. Men det er vigtigt ikke at tabe tempo. Hverken når det drejer sig om erhvervslivets strategiske Internetsatsning eller omstillingen af den offentlige sektor til en åben digital forvaltning."

De syv områder, som Forskningsministeren foreslår, at der sættes ind overfor, er:

- Højhastighed til alle - Bredbåndsplan,

- Konvergens i hverdagen - Redegørelse om

- Behov for IT-arbejdskraft - Barometer for

- Et fleksibelt uddannelsesrum - Ny
afsluttes juni 2001, og forsøg med
februar 2001

- Tættere samspil mellem forskning og
forskningssystemet under lup, afsluttes

- En bedre offentlig sammenhæng - IT-
afsluttes november 2001

- Nye pejlemærker - Statistik om

Ifølge forskningsministeren er det speciel vigtigt, at der sættes fart på udbredelse af lynhurtige Internet-forbindelser, og at de bureaukratiske IT-vægge mellem offentlige myndigheder nedbrydes.

Ud over de syv fokusområder peger regeringen i sin netværksredegørelse på en række øvrige IT-strategiske initiativer rettet mod borgerne, den offentlige sektor og erhvervslivet, som allerede er igangsat. Det gælder Danmark på nettet - regeringens handlingsplan for det offentlige som lokomotiv i udviklingen af netværkssamfundet. Det gælder regeringens erhvervsstrategi .dk21. Og det gælder de politiske aftaler om IT og medier i folkeskolen og på de videregående uddannelser.

De politiske udmeldinger, som regeringen fremsætter i sin redegørelse, er udarbejdet på baggrund af Regeringens netværksredegørelse er udarbejdet på baggrund af Telestyrelsens redegørelse om priser og udbredelse af telekommunikation i Danmark sammenlignet med en række andre lande, samt rapporten "Satsninger og tal", som indeholder nøgletal for IT i den offentlige sektor, i erhvervslivet, på uddannelsesområdet, i husstandene samt tal på teleområdet.

Redegørelsen fremhæver, at det er vigtigt for den danske velfært og velstand, at der satses intensivt på forskning, uddannelse og på innovative virksomheder, hvis Danmark skal være blandt de bedste i den globale konkurrence.

Derfor lægger regeringen i netværksredegørelsen speciel vægt på, at der i Danmark er gode uddannelses-muligheder, arbejde til alle, social tryghed og et velfungerende retssystem.

Ifølge redegørelsen består de politiske udfordringer herfor i,

- Hvordan etablerer vi en kompetencekæde, der med start i folkeskolen kan give alle danskere nye kompetencer livet igennem -uanset køn, uddannelsesniveau, indkomst og bopæl?

- Hvordan kan vi tilpasse den offentlige sektor, så den imødekommer borgernes forventninger om sammenhæng, service og effektivitet?

- Hvordan kan vi bedst understøtte danske virksomheder i den globale netværksøkonomi?

"Vi er også i færd med at få forskningsområdet kulegravet. Og den digitale sammensmeltning af forskellige medietyper kommer til at betyde en lille revolution i vores alle sammens hverdag. Endelig skal der kastes lys over behovet for IT-kvalifikationer i samfundet, så vi kan få nogle bedre pejlemærker til gavn for undervisningsinstitutionerne og virksomhederne til brug for efteruddannelse af deres medarbejdere."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også