Vækst i Internet infrastruktur

MediaWatch

Den amerikanske avis San José Mercury News udfærdiger hvert halve år en oversigt over, hvordan de 150 største IT-virksomheder i Silicon Valley klarer sig. Da Silicon Valley er USA's IT-mekka, giver oversigten et udmærket overblik over, i hvilken retning en af verdens største IT-industrier bevæger sig hen. Halvårsrapporten for første halvår af 2000 er netop færdiggjort og viser en kraftig vækst for Silicon Valley's IT-industri - ikke mindst for producenter af udstyr til forbedring af Internettets infrastruktur.

Oversigten viser, at salget for de 150 virksomheder i gennemsnit steg 33 procent i forhold til første halvår af 1999. Salget af computerchips, software, konsulentydelser m.v. har i løbet af de seks måneder således nået et beløb på 151,8 milliarder dollars, og meget tyder på, at rekorden fra sidste år på 228, 8 milliarder dollars vil blive slået. Hertil kommer, at indtægterne i gennemsnit steg ikke mindre end 83 procent og for første halvår udgjorde 19,98 milliarder dollars. Indtægtsstigningen er ensbetydende med, at virksomhederne allerede i årets første seks måneder har tjent mere, end de gjorde i hele 1999, hvor årets samlede indtægt for de 150 virksomheder udgjorde 17,2 milliarder dollars. Det vil efter alt at dømme gøre 2000 til det bedste år inden for de seneste ti år.

Det mest markante træk ved halvårsrapporten synes at være, at den økonomiske vækst i Silicon Valley først og fremmest drives af virksomheder, der producerer udstyr, som er designet til at gøre Internettet hurtigere og bedre.

- Glem dot.com virksomhederne for nu er det Internet infrastruktur virksomhederne, der har etableret sig som det nye fundament i Silicon Valley's økonomi, skriver Mercury News.

- Væksten i dag ligger i netværket, siger vice president fra Giga Information Group, Rob Enderle og henviser til, at PC'erne i dag ikke udgør flaskehalsen i relation til Internettets hastighed.

- Flaskehalsen ligger i Internettets opbygning og infrastruktur, og det er primært de virksomheder, der formår at fjerne flaskehalsen, som nu ser et boom i indtægterne.

De første 10 Silicon Valley-virksomheder på Mercury News liste er følgende:

1. Hewlett-Packard
3. Cisco Systems
5. Solectron
7. Agilent
9. Apple Computer

En række økonomer forventer ikke, at væksten fortsætter med samme styrke ind i 2001 blandt andet fordi, at det vurderes som stort set umuligt i praksis at fortsætte med at fordoble virksomhedernes gennemsnitlige indtægter. Desuden ligger væksten i salg og indtægter for alle virksomheder i USA samlet set væsentligt lavere, hvilket kan være med til at dæmpe væksten også for Silicon Valley's IT-virksomheder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også