Høje men langsigtede forventninger til Netauktioner

MediaWatch

eBay

Omkring 2 millioner registrerede eBay brugere har i 99 skabt en omsætning på 267 millioner dollar og en indtjening på (income available to commons) på $13,4 millioner, svarende til lidt mindre end 110 millioner danske kroner. Målt selv med danske alen, og som den største aktør i hele verdenen på sit område, er eBay altså ikke noget kanonstort foretagende.

Deres overskud er f.eks. i samme størrelsesorden som danske Scanbox Entertainment, men langt fra f.eks. et Novo 99-overskud på 2,4 mia., hvilket blot nævnes for at få nogle proportioner på plads.
Hvad koster en aktie i eBay?

Price/Earnings og eBay

(P/E) fortæller, at aktien er "dyr", eller, at afkastet målt på den nuværende indtjening er lavt. Omvendt vil en lav P/E indikere, at investor får sin andel i en krones overskud, eller 1$ overskud, relativt "billigt" (ofte fordi, der ikke er de store forventninger i markedet om stigende fremtidige overskud i selskabet). Som de fleste der har fulgt med i debatten om de overvurderede internetaktier nok allerede kan fornemme, så er eBays P/E værdi høj - ekstremt høj målt i relation til P/E-værdier på aktierne udenfor internetøkonomien: eBay har på 99 regnskabet en P/E på 1.244!

Det vil sige, at investorerne skal betale $1244 for at få andel i 1$ fremtidigt overskud. Det kan også vendes om og udtrykkes som at investorerne skal holde aktien i 1244 år for at få deres investering hjem, hvis selskabet har dets nuværende indtjening ud i al fremtid.

1244 år er nok lidt udenfor de flestes tidshorisont. Hvorfor er investorerne da villige til at betale en så høj pris for en aktie i eBay? Fordi de - deres rådgivere og endog mange såkaldte institutionelle investorer - tror på, at eBay vil generere store, solide overskud i fremtiden. Og/eller de tror, at de kan komme af med deres eBay aktie til een - i børsjargonen "The greater fool" - der tror på det samme.

Lad os for god ordens skyld afslutte denne analyse med at fortælle, at danske Scanbox Entertainment, med et 1999 overskud på 99 millioner - ca. som eBay, en P/E på 5 og en ultimokurs 1999 på 128, skulle have været kursfastsat til ikke 128 kroner pr. aktie, men 32.409 kr., hvis investorerne så ligeså lyst på Scanboxes fremtidsudsigter, som på eBays. Eller, at en Novo aktie ultimo 99 skulle have kostet kr. 26.134 istedet for ultimokursen 1999 på 979 kroner.

De drøje hug til internetaktierne

Kurserne rasler ned, når tilstrækkeligt mange investorer mener, at niveauet ikke kan bære. Når flere og flere investorer begynder at tvivle på, om selskaberne i internetøkonomien vil komme til at tjene penge. Og når flere og flere investorer begynder at prisfastsætte internetaktierne som andre aktier.

Det engelske netauktionsselskab QXL, der også er på nettet i Danmark, og formodes at blive den stærkeste spiller på netauktioner i Europa, er i dag prissat til en tiendedel af værdien i marts. Alligevel mener investeringsforeningen SEBinvest.dk, at QXL er en spændende investering. "Internet-auktioner er sagen - SEBinvest.dk", hedder det i overskriften i en artikel den 17 juli på Danmark-iNvest.com

Netauktioner i Danmark

Økonomer taler om "The Winners Curse" (vinderens forbandelse) for at belyse auktionens natur. Det dækker over, at netop den, der får varen med det vindende bud, er den, der har villet give den højeste pris overhovedet. Pr. definition har vinderen således ikke købt noget billigt, snarere tværtimod. Han har givet den højeste pris, højere end nogen anden (markedet) ville give. At man så senere kan have "gjort en god forretning" ved at have købt noget på en auktion, det er en anden historie.

Kendte varer

Det vil sige, at den typiske netauktionsvare ikke er en one-of-a-kind vare, som vi ellers kender det fra den typiske fysiske f.eks. -kunst og antikvitetsauktion. Det gør at netauktionerne begynder at nærme sig en måske nok ny og sjov form for postordre, men hvor interessant er det?

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også