TV 2s konkurrenter gør fælles front i EU-sag

MediaWatch

Sagen drejer sig om, hvorvidt licensmidler skal betragtes som ulovlig statsstøtte, og nu undersøger de kommercielle danske kanaler, om der kan rejses en tilsvarende sag mod TV 2 for EU-kommisionen.

Og nu er TV 2 kommet på banen. Sagen er ikke afgjort og man afventer Kommissionen fortsatte undersøgelse af den portugisiske sag.

EU-retten har for nylig fastslået, at de beløb, der årligt udbetales til den portugisiske TV-kanal RTP af den portugisiske stat, medfører, at RTP opnår en økonomisk fordel, hvilket er et afgørende kriterium for begrebet statsstøtte. Retten fastslår, at denne fordel påvirker konkurrencevilkårene overfor det private TV-selskab SIC, da RTP er en offentlig virksomhed, der er aktiv på reklamemarkedet, og som altså direkte konkurrerer med de øvrige TV-selskaber. Det er ifølge EU ikke tilladt, at offentligt ejede selskaber, der er i konkurrence med private, modtager statsstøtte, uden at kommissionen undersøger den konkrete sag for eventuel konkurrenceforvridende påvirkning af markedet.

Set med de danske kommercielle kanalers øjne placerer dommen TV 2 i søgelyst. Problematikken aktualiseres, når TV 2s søsterkanal, 2+, lanceres i oktober som en public service kanal til en ung målgruppe. Begge TV 2s kommercielle konkurrenter har set en mulighed for at kaste fornyet fokus på TV 2s blandingsfinansiering , ejerforhold og aktiviteter med en dominerende markedsposition. Tanken om at gøre fælles front i EU mod den statsejede markedsleder er ikke fremmed for dem.

TV2: For tidlige konklusioner

TV 2 nøjes med at notere, at Domstolen har bedt Kommissionen om at fortsætte undersøgelsen af den portugisiske sag - og så må tiden vise, hvad resultatet bliver.

I øvrigt noterer TV 2 sig, at blandingsfinansieringen af licens og reklamer bliver anvendt over det meste af Europa, samt at EU's stats- og regeringschefer valgte at styrke modellens retlige fodfæste i Amsterdam-traktaten.

Kulturministeriet ønsker ikke at kommentere dommen. Men kontorchef Lars Banke i ministeriet oplyser dog til MediaWatch, at man ikke betragter TV 2s andel af licensindtægterne som ulovlig statsstøtte. Kulturministeriet har således ikke for nærværende planer om at forelægge spørgsmålet for EU-Kommissionen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også