Tilbage til fremtiden

MediaWatch

Tilstede er cirka 200 erhvervsledere fra hightech industrien i USA. De er kommet for at høre den excentriske Oracle-direktørs synspunkter om, at den personlige computer er et levn fra fortiden. En uddøende dinosaur. Fortidens øgler klarede ikke Darwins hårde lov, fordi de var for store og klodsede. Det samme gælder for den personlige computer.

"Den personlige computer er alt for kompliceret, "siger Larry Ellison og tager endnu en tår af vandflasken. "Hvem har nogensinde hørt om en telefon, der skal konfigureres eller opgraderes? Hvem har nogensinde genstartet sit TV? De fremmødte erhvervsledere ler over den absurde tanke.

Ellison, der som sædvanlig er iført jakkesæt fra Armani og italienske lædersko, har tag i sit publikum.

- Nej, der kan I se. Men hvorfor skal en computer så genstartes, konfigureres og opgraderes...?!" spørger han. Ellison har en anden idé til fremtidens computer. En simpel computer uden harddisk og diskettedrev, som opgraderes via Internettet. En Skoda-model - uden pyntelister og soltag. Noget selv min mor, kan finde ud af," siger Ellison.

Tilbage til mainframe
8220;mainframe" computere fra dengang IBM var konge. Ansatte vil blive udstyret med billige, "dumme" terminaler, mens den egentlige computerkraft findes centralt.

Post-PC æra

Men inden Ellison fik set sig om, kunne firmaer og forbrugere købe "rigtige" computere til samme lave pris. Og hvorfor skulle de så nøjes med Ellisons lille "dumme" Web-apparat? Hertil kom at mange net-surfere var nervøse overfor den gamle "Big Brother" model fra IBMs dage. Var det nu sikkert at have sine filer og applikationer placeret på Internettet - i stedet for på ens eget, lille private harddisk. Og hvad hvis de centrale servere gik ned og man pludselig ikke kunne få forbindelse med sine data.

Linux og ny chip

Det seneste skud på stammen blev skabt fornyelig, da America Online og Gateway indgik et samarbejde om at udvikle et lille Web-apparat, der skal fungere via Internettet. Dette Web-apparat har kappet enhver forbindelse til Wintel-verden, idet det anvender en lille omskrevet udgave af open source operativsystemet Linux, samt computerchips fra det fire år gamle firma Transmeta Corp., der netop har specialisteret sig i at fremstille chips til små Web-apparater og mindre, bærbare computere.

Den største fordel ved chips fra Transmeta er, at de kan fungere på linie med Intels Pentium chips, men kræver langt mindre energi og desuden er langt billigere. Derfor egner de sig glimrende til små og simplere computere, hvor det er vigtigt at holde prisen nede. Desuden fungerer den nye chip glimrende sammen med Linux' operativsystem - alene af den grund at Transmeta har hyret Linux's fader, den finske Linus Torvalds, til at skrive det nye Linux-system.

18 millioner kunder basis for magtskifte

Mange ser kombinationen Gateway og America Online som et makkerpar, der kan udgøre en alvorlig trussel mod Microsofts overherredømme. Gateway har eksempelvis i mange år været på kant med software giganten. Gateways direktør, James Von Holle, vidnede således mod Microsoft under Det amerikanske Justitsministeriums retssag mod Microsoft.

Og America Online har direkte adgang til mere end 18 mio. netsurfere som alle abonnerer på verdens største internetudbyders service. Hvis blot en del af disse kan overtales til at købe det ny Web-apparat, der ventes i handlen senere på året, kan den ny maskine hurtigt vinde stor udbredelse.

En Web-computer baseret på billige computerchips fra Transmeta, et gratis Linux operativsystem og med den America On-line ejede Netscapes Web-browser Navigator preinstalleret. Dette kan vise sig at være en så kraftig cocktail, at den kan give Microsoft og Intel alvorlig konkurrence og i sidste ende true med at rive gulvtæppet væk under de to giganter. Dermed er der åbnet for et nyt magtskifte i den amerikanske hightech industri.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også