Sagkyndige vurderer teknikken for digitalt TV

MediaWatch

På baggrund af denne redegørelse er det planen, at partierne i medieforliget skal tage endelig stilling til etableringen af et jordbaseret digitalt sendenet.

Det forventes, at politikerne vil beslutte etableringen af et 100% landsdækkende offentlig kontrolleret digitalt jordbaseret sendenet, som der allerede er sat penge af til.

Skoubys rapport ajourføres
Det er den såkaldte "Skouby-rapport", der ligger til grund for alle politiske beslutninger på området, der skal efterbearbejdes, fordi det blev klart for politikerne, at den ikke var fyldestgørende i forhold til virkelighedens mediebillede.

Det blev klart understreget for de folkevalgte og andre under en høring på Christiansborg 1. februar. Allerede før havde flere borgerlige politikere og andre medieaktører udtrykt utilfredshed med, at Skouby-rapporten udelukkende opererede i et offentligt, public service univers. Det vakte f.eks. forundring, at den utvetydigt så det som sit formål, at sikre public service kanalerne mod al for voldsom konkurrence. Endelig blev der sået tvivl om rapportens beregninger af forbrugerpriserne for modtageudstyr.

For at undgå et beslutningsgrundlag, der kunne anklages for at være partisk, nedsatte Kulturministeriet i denne omgang en følgegruppe. Den havde følgende sammensætning udover arbejdsgruppen: Danmarks Radio, TV 2 og TVSYD. Desuden MTG A/S (TV3), TvDanmark, IT-brancheforeningen, Brancheorganisationen ForbrugerElektronik, Samarbejdsforum for danske lytter- og seerorganisationer og Tele Danmark.

Kommentarer

"Vi forventer i DR, at arbejdsgruppen anbefaler indførelse af DVB på jorden. DVB på satellit vil tage potentielle kunder fra jordbaseret DVB, hvis der går for lang tid, før vi kan tilbyde jordbaseret dækning. Internet-tv bliver næppe en trussel i den indledende fase", vurderer overingeniør Steen Jensen overfor Mediawatch.

Den eksisterende satellitkapacitet er langt større, og vil både hurtigere og billigere kunne tages i anvendelse. Succes for et jordbaseret sendenet forudsætter, at TV-seerne vil foretage betydelige private investeringer i modtageudstyr. Men seerne har ikke udsigt til at kunne modtage andre kanaler, end dem de i forvejen har adgang til. SBS mener, at disse investeringer kun vil blive foretaget, såfremt seerne skønner, at investeringen er pengene værd. Og det er man stærkt tvivlende over for.

20 kanaler anbefales

MTG tilbyder at distribuere sine kanaler, TV3, 3+, TV6, m.fl. og en række interaktive tjenester. MTG ønsker derfor fra starten at kunne disponere over mindst en multiplex. Man understreger, at hvis de kommercielle kanaler skal med, så vil man selv kode signalerne og selv stå for opkrævningen af betaling. For de kommercielle kanaler er det også vigtigt, at reklamereglerne svarer til de regler, som gælder i kanalens oprindelsesland, så stationerne ikke skal sende kanalerne i to forskellige udgaver med ekstraomkostninger til følge.

TV 2 har endnu ikke offentliggjort sine kommentarer.

Forsøg frem til nytår

Der vil i et vist omfang blive sendt i 16:9 format. Forsøget er baseret på anbefalinger i "Skouby rapporten" og strækker sig over hele indeværende år, hvorefter de to sendere formodentlig vil fortsætte driften indtil et permanent sendenet er opbygget. Programmerne kan kun modtages på TV-apparater, som er bygget efter DVB-T standarden (8k) eller via en settop-boks efter samme standard. De nævnte modtagere - DVB-apparater - er i handelen i begrænset antal.

Helst tre multiplex

Det vurderes at et landsdækkende jordbaseret net kan være færdigt i løbet af et par år, men det skal dog efterfølgende kompletteres med hjælpesendere. Der bør være mindst to multiplex fra starten og helst tre eller fire. Der skal også koordineres frekvenser, hvilket Telestyrelsen forventer kan ske i løbet af i år.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også