IBM: Trådløs Internet bliver en revolution

MediaWatch

InetWatch har i København talt med Michael Hasselris, der er direktør i IBM Global Services i Norden med ansvar for e-business, for at høre, hvorfor verdens førende IT-virksomhed satser på det trådløse Internet, og hvorfor man netop har valgt at placere de nye WAP-centre i København og det øvrige Norden.

Blandt de markante virksomheder, som IBM har serviceret er banker som Handelsbanken, Banesto og Bank of Scotland, flyselskaberne Delta Airlines og Swissair, detailkæden Safeway og telekommunikationsvirksomheden Vodafone AirTouch. I Danmark har IBM blandt andet deltaget i udviklingen af den nye Haburi.com.

Fra netværk-systemer til e-business

Ifølge IBM er styrken ved e-business netop, at det kombinerer den traditionelle informationsteknologi med Internettet. Virksomhederne inkorporerer internetteknologien i deres centrale forretningsprocesser for at opnå konkurrencemæssige fordele. Det gælder såvel små som store virksomheder, som tager Internettet i brug til at kommunikere med deres partnere, til at opnå forbindelse med deres bagvedliggende datasystemer og til at drive forretning

Klik her for at se illustrationen i fuld størrelse

Den overgang, hvor Internettets standarder, dets enkelhed og tilslutningsmuligheder integreres med virksomhedernes grundlæggende kerneprocesser, kalder IBM for det nye Web & IT-paradigme. Her spiller Internettet den centrale rolle som koordineringspunktet mellem brugerens arbejdsstationer og de serversystemer, som der udveksles data med. Den tendens er global og vedrører stort set virksomheder indenfor alle forretningsområder, både business-to-business virksomheder og business-to-consumer virksomheder.

Trådløse Internets rolle for mobile e-business

Indenfor business-to-business åbner denne udvikling helt ny muligheder for virksomhederne for at nå ud til nye markeder, for at skabe nye forretningsmuligheder og yde en bedre kundeservice. For det enkelte individ giver det mulighed for at føre en mere fleksibel livsstil, som gør det muligt at arbejde uden at skulle være i nærheden af en stationær arbejdsstation.

Mobiltelefon-producenterne kalder det allerede for m-business, og de forventer, at der i fremtiden vil komme til at forgå mere e-business via det trådløse Internet end via de faste forbindelser. Ifølge statistikken har kun hver femte europæer en PC. Til sammenligning har hver anden amerikaner én. Men i Europa er der tre mobiltelefonbrugere for hver internetbruger. Dermed er forudsætningerne til stede i Europa for at indføre e-business via det mobile Internet, og fremtiden tegner lys for udbredelsen af mobiltelefoner. I 1998 var der 310 millioner mobiltelefonbrugere og i 1999 var der 480 millioner. Ved udgangen af 2002 regner man med, at der vil være over 1 milliard mobiltelefonbrugere, og heraf vil cirka en tredjedel være smart-phones med indbyggede Web-browsere. Hos IBM regner man med at penetrationen af mobiltelefoner i Europa indenfor de næste 2 år vil nå op på 60 procent af befolkningen, og fra år 2003 vil der være flere Web-opkoblinger via det trådløse Internet end via stationære PC'ere.

IBM vælger Norden som spydspids

Sverige ligger højest med en penetration på knap 60 procent af mobiltelefoner og knap 35 procent internetopkoblinger, og i Danmark er penetrationen for mobiltelefoner godt 40 procent og penetrationen af internetopkoblinger cirka 35 procent. Til sammenligning er penetrationen af mobiltelefoner i USA kun på lidt over 20 procent, mens den for internetadgangene ligger relativt højt på lidt over 35 procent. Det gør Norden til den mest optimale region i verden for at udbrede e-business løsninger via det trådløse Internet, og det er baggrunden for at IBM har valgt at placere de nye WAP-centre her.

Dertil kommer, at Norden er førende i verden indenfor udviklingen af WAP-teknologien, blandt andet fordi verdens to førende producenter af mobiltelfoner, finske Nokia og svenske Ericsson, har hjemme her. Det letter adgangen til centrale kompetencer for IBM, som har et tæt samarbejde med både Nokia og Ericsson om udvikling af WAP-løsninger og komplementære teknologier som Blue Tooth, der i kombination med teknologier til telekommunikation (for eksempel WAP, GSM og GPRS), skaber uanede muligheder for at udvikle løsningsplatforme til de trådløse enheder.

Klik her for at se illustrationen i fuld størrelse

Det trådløse Internet udgør potentielt en meget væsentlig konkurrenceparameter for de nordiske erhvervsvirksomheder på det globale marked. Derfor har IBM også erfaret, at antallet af forespørgsler fra virksomheder, som ønsker at få udviklet WAP-løsninger, er steget dramatisk i de seneste få måneder. På verdensplan arbejder IBM for tiden på mere end 200 projekter, og heraf er mere en halvdelen i det nordlige Europa.

For at imødekomme den stærkt stigende efterspørgsel har IBM oprettet et WAP "SWAT" Team, som er i stand til at hjælpe kunderne med hurtigt at udvide deres e-business services til den hastige udbredelse af trådløse WAP-terminaler. Disse SWAT-teams rykker ud på kundens location, hvad enten det er i Norge eller Frankrig, hvor de udvikler og implementerer det ønskede system. SWAT-team'ene har adgang til en intern back-up organisation i IBM på mere end 200 personer, og det gør dem i stand til at levere trådløse applikationer til e-business løsninger i løbet af få dage.

Dertil kommer at IBM har over 60 specialister ansat i WAP-centrene i de fire nordiske hovedstæder til at rådgive om trådløse business løsninger baseret på WAP-teknologien. Sammen med den øvrige organisation gør det dem til den førende leverandør i Europa.

Hvornår kommer gennembruddet?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også