Medieforlig: Udsigt til smalt forlig

MediaWatch

Jens Rohde vil jorde forliget i samme øjeblik, der er borgerligt flertal efter et valg, og de konservative bakker ham op.

Endnu sent mandag fortsatte de hemmelige forhandlinger om medieforliget mellem regeringen, CD og SF, skriver Politiken. Ambitionen var i aftes at nå så langt, at et færdigt forlig kan præsenteres for partiernes folketingsgrupper tirsdag, erfarer Politiken.

Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) aflyste gårsdagens officielle medieforhandlinger og brugte dagen på at få det smalle forlig i hus. Ministerens forhandlingsstrategi fik de borgerlige partier til at true med, at et forlig uden om Venstre og de konservative vil få en meget kort levetid.

»Det er magtarrogance. Får vi flertal efter et valg sammen med de konservative og Dansk Folkeparti, så eksisterer det forlig i lige nøjagtig 30 sekunder. Og det vil blive en kommende, borgerlig kulturministers første opgave at jorde det. Vi vil ikke føle os bundet af det forlig på ét eneste punkt«, siger medieordfører Jens Rohde (V).

»Kulturministeren har ikke gidet tage knoglen én eneste gang og afsøge, hvad vi vil være med til. Men når regeringen indfører en ny praksis med smalle forlig på medieområdet, så må de også tage konsekvensen af det den dag, de ikke længere er i regering«, siger han.

Den konservative Brian Mikkelsen bakker helt op bag Jens Rohde og efterlyser også mere information fra kulturministeren. »Det vækker dyb undren, at partierne endnu ikke kender til, hvem der har lagt billet ind på de to radiokanaler. Vi har ikke set ansøgningerne, så det er umuligt at bedømme deres grundlag og ønsker«.

Den helt store knast i forhandlingerne mellem SR-regeringen, SF og CD er placeringen af den fjerde landsdækkende radiokanal.

Flere forskellige modeller har været på bordet, også en model der sender både den fjerde og den femte næsten landsdækkende kanal ud i licitation.

Den beslutning er ifølge Politikens oplysninger godkendt i regeringens koordinationsudvalg, og så er det uden betydning, at S-medieordfører Søren Hansen hellere vil give den til DR.

SF vil også helst give den fjerde radiokanal til DR, mens CD foretrækker dagbladene eller TV2 og i hvert fald vil have mindst en af kanalerne ud i licitation.

Den femte kanal kan under alle omtændigheder først stykkes sammen i løbet af et års tid og vil tage sendetid fra en række lokalradioer. Også licensforhøjelsen volder problemer.

En mulighed er at lade licensen stige mindre end de fem pct., ministeren har lagt op til, og sørge for anden finansiering af digitaliseringen, som er en engangsudgift. F.eks. med statsgaranterede lån. Også på spørgsmålet om reklamefri zoner omkring børneudsendelser skal der findes et brugbart kompromis.

Hvis det lykkes at få skruet et forlig sammen med CD og SF, vil i hvert fald Kristeligt Folkeparti og Enhedslisten efter alt at dømme blive inviteret til at være med. Kristeligt Folkepartis mediepolitiske ordfører, Tove Videbæk, afviser dog at gå med til et forlig, der er skrevet færdig uden et kristeligt fingeraftryk.

Hun blev i går ringet op af kulturministeren, der blandt andet ville vide, hvad hun synes om at sende begge de ledige radiokanaler i udbud. Næste officielle møde mellem de mediepolitiske ordførere og kulturministeren er planlagt til onsdag.

Spillets joker er Konkurrencestyrelsens vurdering af, om det uden at kollidere med EU-reglerne er muligt at skrue et udbud sammen, så det sikrer den landsdækkende, fjerde radiokanal på danske hænder eller som minimum at garantere public serviceforpligtelserne. Styrelsen har stillet Kulturministeriet et svar i udsigt i dag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også