Status på udbredelsen af WAP

MediaWatch

De mest optimistiske forherliger nærmest teknologiens mange nuværende fordele for forbrugerne, mens de mere pragmatiske koncentrerer sig om fremtidsudsigterne og de mange tilstedeværende problemer, som endnu mangler at blive løst. Et er de dog enige om: WAP-telefonien rummer et meget stort vækstpotential og før eller siden bliver markedet gigantisk.

Den ene dag kan man i dagbladene læse om, hvordan den ene WAP-tjeneste efter den anden bliver lanceret, og hvordan den ene alliance efter den anden mellem markedets giganter indenfor tjenester, teleoperatører og mobiltelefonproducenter er indgået, med det formål at sætte skub i udviklingen. Næste dag får man så at vide, at de fleste af de WAP-tjenester som udbydes er testmodeller, med relativ lav anvendelighed, og at de endelige versioner med fuld udbytte af fordelene først kan ventes på et senere tidspunkt.

Og hvad angår mobiltelefonerne, så er findes der endnu kun ganske få af dem i omløb, forhandlerne kan ikke imødekomme efterspørgslen, og de af producenterne som allerede har mobiltelefoner på markedet bruger enten kun den tidligere, og nu næsten ubrugelige, version af WAP-standarden, eller også er de først ved at køre deres produktionsapparat i stilling til det helt store boom.

Sandheden er at udbredelsen af WAP forudsætter at en lang række barrierer først bliver opfyldt, og det problem bliver ikke mindre af at barriererne er indbyrdes afhængige af hinanden på en sådan måde, at de alle skal overvindes, førend et endelig boom vil indtræde. Der skal først og fremmest være WAP-mobiltelefoner nok på markedet, for at der kan være økonomi i at udvikle tjenester hertil, og på den anden side er der ikke stor motivation for forbrugerne til at skifte deres nuværende mobiltelefoner ud med de endnu relativt dyrere WAP-mobiltelefoner, førend der er ekstra fordele ved at gøre det.

Desuden er der teknologiske problemer med at udvikle de egenskaber ved mobiltelefonerne, som gør dem anvendelige til at modtage og bruge tjenesterne. Her tænkes især på displayets størrelse, den lave skærmopløsning og sendenettets relativt lave hastighed.

Indholdet

Ser man nærmere på mange af de tjenester, så er der som oftest blot tale om testversioner med begrænset anvendelighed, og de syner mere af at være appetitvækkere til, hvad fremtiden kan bringe, end af redskaber som forbrugerne kan bruge i deres dagligdag.

Mange af de 600 WAP-tjenester, der i dag findes på det mobile WAP-net er amerikanske, svenske og finske sider. I Danmark findes der endnu ikke meget mere en 5-10 sider med forskellige tjenester. Blandt de mere kendte er der her adresse- og telefon tjenester fra Jubii og Krak, og hvad angår de private erhvervsvirksomheder, så er det først og fremmest de finansielle institutioner som prøver sig med forskellige informationstjenester som støtter til deres kerneydelser.

Et af de seneste gennembrud i udbudet af tjenester er den nylige aftale mellem Internetportalen Yahoo og den tyske mobiltelefonproducent Siemens. De to virksomheder har aftalt at Yahoo skal levere indhold til alle nye Siemens mobiltelefoner. Dermed vil alle Siemens mobiltelefoner blive præinstalleret med en indgang til Yahoo's verdenskendte portal, således at brugerne med et enkelt tryk på en knap komme ind på Yahoo's indgangsportal når de logger sig på det mobile Internet.

Den aftale repræsenterer den første større alliance af sin slags mellem en større indholdsleverandør og en producent af mobiltelefoner. Siemens regner med at sælge omkring 30 millioner mobiltelefoner i indeværende år, og det forventes at stige til det dobbelte i år 2001. Yahoo har bebudet, at der vil blive truffet tilsvarende aftaler med andre store mobiltelefonproducenter, og aftalen med Siemens kan meget vel virke som en motivator for de øvrige virksomheder, som beskæftiger sig WAP på de forskellige niveauer af forædlingskæden, så de kan komme i gang med den videre udvikling og indgåelse af strategiske alliancer indenfor deres respektive forretningsområder.

Finansieringen

Et af årsagerne til at Internettet kunne udbredes med den hastighed, som det er blevet, har været den effektive udnyttelse af bannerreklamer. Annoncørerne har nærmest stået i kø for at få indrykket deres bannerannoncer på de Internetsider, hvor der har været meget trafik. Det er imidlertid ikke så let gjort på WAP-siderne, selv om antallet af mobiltelefonbrugere snart ventes at overgå antallet af Internet-brugere.

Pladsmangel på den begrænsede brugerdisplay gør nemlig, at det ikke er muligt at overføre banner-metoden direkte til WAP-telefonen. Her kan der allerhøjest blive plads til en virksomheds logo eller et meget kort slogan, men der er slet ikke plads til den mængde grafik, som har været karakteristisk for Internet-bannerne.

Desuden er skærmopløsningen på displayet af en så dårlig kvalitet, at mindre grafiksekvenser simpelthen bliver for utydelige, så det er svært at eksponere selv et logo, så det kommer til at tage sig præsentabelt ud. Endelig er der også visse problemer med dataoverførsels-hastigheden i forbindelse med eksponering af grafik på displayet, som endnu ikke er løst. Hastighedsproblemerne ventes dog at være løst med den snarlige indførelse af den nye generation af mobiltelefoni.

Den begrænsede plads på displayet stiller store udfordringer til tjenesteudbyderne og web-designerne. Sammenholdt med problemer med dataoverførselshastigheden, processorkapaciteten, hukommelsen og opløsningen forudsættes at udbydernes budskaber i den grad begrænses til de allermest nødvendige, og webdesignerne skal være i stand til at optimere programmeringen hundred procent.

Mobiltelefonerne

Hastigheden

I Danmark vil Telestyrelsen sende de nye licenser til UMTS i udbud i juli måned i år, men en afgørelse af, hvem der får licen-serne, vil først blive truffet i oktober måned 2001. Telestyrelsen er da også blevet kritiseret for at være for langsomme til at gennemføre udbudsproceduren med den begrundelse, at udlandet allerede har sendt udbudsmaterialet ud, og derfor vil de udenlandske virksomheder få et konkurrencemæssigt forspring i forhold til de danske virksomheder.

Som det fremgår af ovenstående er der mange forhindringer som skal overvindes, førend WAP-mobiltelefonien vil opleve det helt store vækstboom både med hensyn til udbudet af relevante tjenester, teknologiske forhold og udbredelsen af mobiltelefonerne. Eksperterne synes dog sikre på at et gennembrud vil komme, men det ligger nok ikke lige om hjørnet. Når teknologien og tjenesterne er der, så venter der sig et gigantisk vækstpotentiale for udbyderne.

I dag er der rundt regnet 385 millioner brugere af mobiltelefoner i verden, og det ventes at stige til op mod én milliard brugere i år 2002. Hvis de forudsigelser holder stik vil mobiltelefoniens udbredelseshastighed overstige selv Internettets, og antallet af mobiltelefonabonnenter kommer til at overstige antallet af fastnetabonnenter.

De udsigter påvirker da også i høj grad kurserne på de store teleaktier verden over, hvor den seneste tids stigninger netop bygger på en forventning til den fremtidige udvikling i blandt andet WAP-telefonien.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også