Sportsrettigheder på TV

MediaWatch

Der er allerede indledt en ny krig om fodboldrettigheder, efter lodtrækningen til kvalifikationskampene til VM i Japan/Sydkorea 2002 i december. Aktørerne på sportsområdet, DR, TV2 og MTG - og nu også SBS - vil kæmpe om Danmarks udekampe, og det vil ske, selv om England til den tid har indført EU-direktivet "TV - uden grænser".

EU-direktivet skal som bekendt sikre at væsentlige sportsbegivenheder skal ses på landsdækkende kanaler. Det har den danske kulturminister tolket som en dækning på over 90%. Efter to mislykkede forsøg på med den nuværende lov at sikre danske udekampe på de to public service stationer, kan det konkluderes, at loven har spillet fallit .

SBS vil på banen

TvDanmark fik også tilbudt rettighederne til de danske kampe for ½ mia. kr., men har ifølge pressen sagt nej tak. De to SBS-kanaler er dog interesseret, da de ifølge egne oplysninger tilsammen kan nå de magiske 90 pct. af seerne til efteråret. TV3 er også blevet tilbudt rettigheder og befinder sig efter sigende endnu ved forhandlingsbordet. Ingen af Tv-selskaberne er dog ved at falde over deres egne ben. Tidsforskellen betyder, at kampene spilles om natten eller andre tidspunkter langt udenfor primetime, og deres evne til at trække de helt store seertal er begrænset.

Hvor ivrige er englænderne?

EU-direktivet er så vidt vides kun implementeret i Italien. I disse uger skulle det engelske parlament også implementere, men selv om det sker, afgør det intet. Direktivet rummer heller ikke nogen mekanisme til at afgøre eventuelle uenigheder, hvilket kulturministeren også selv har påpeget. Hvis en privat kanal har købt rettighederne, skal den tilbyde dem til public service kanalerne, men hvis de ikke vil betale prisen, så er der intet at gøre.

Public service-kanalerne er formentlig nødt til at acceptere, at hvis de fremover vil sende de store begivenheder, så må de betale, hvad det koster. Den engelske kulturminister kan dog godt sende en påtale til f.eks. TV3. Men det vil sandsyn-ligvis ligge englænderne fjernt at pålægge den danske konkurrencestyrelse, hvad prisen skal være. Det kan så i sidste ende afprøves ved den engelske konkurrence-styrelse, men om den så vil stå fast på, at deres afgørelse er endelig, er langt fra sikkert. Endelig er der tilfælde, hvor rettigheder handles i sidste øjeblik, ja, dagen før, som f.eks. ved landskampen mod Hviderusland.

Det hele er yderligere uregerligt ved det faktum, at TV-kanalerne blot kan sende med oplink fra lande, der ikke er EU-medlemmer. De engelske myndigheder - og Rupert Murdoch - er formentlig opmærksomme på, at man kan risikere at skræmme hele den europæiske TV-industri, der er koncentreret i London, ud af landet.

Dansk implementering

2 VM i én pakke

Vendes blikket mod det næste Europa-mesterskab i fodbold i 2004, så har EBU købt rettighederne af det europæiske fodboldforbund, der har indvilget i at sætte et betydeligt beløb til, for at sikre at turneringen kan ses på nationalt dækkende kanaler. Det betyder at DR og TV 2 vil sende EM i fodbold.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også