Nye regler for registrering af domænenavne

MediaWatch

Ansvaret for domænenavne i Danmark, de såkaldte .dk-domæner, varetages af Dansk Internet Forum (DIFO). DIFO er en selvejende institution, etableret af den danske IT-branche og IT-brugere, som har Forskningsministeriets tilladelse til at varetage registrering og overdragelse af domænenavne under .dk-domænet.

DIFO overtog i slutningen af sidste år administrationen og tildelingen af domænenavne fra DK Hostmarsters, der i dag er moderorganisation for DIFO.

Mange virksomheder i Danmark har været udsat for at retten til et .dk domæne, hvori deres firmanavn indgik i, allerede var optaget, når de stod og skulle til at registrere navnet. Flere af disse firmaer har også været udsat for henvendelser fra personer, som har registreret retten til firmaernes navne, og som nu forlanger en urimelig overpris for at overdrage domæne-navnet til virksomheden. Indtil nu har virksomhederne kun haft tre muligheder i sådanne tilfælde. Enten kunne de betale den urimelige overpris for domænet. Endelig har firmaer haft mulighed for at sagsøge sælgerne af domænenavnene, med påskud om at der har været handlet i uoverensstemmelse med god markedsføringsskik og at firmaet besidder den juridiske ret til domæne-navnet.

En sådan procedure med at sagsøge personer er imidlertid en både tidskrævende og omkostningsfyldt proces. For eksempel var der for nylig en retssag i Danmark, hvor en ung mand havde tilegnet sig domæneretten til navnet Beologic, og efterfølgende forsøgte at sælge navnet til virksomheden Beologic. Beologic valgte imidlertid at indstævne manden for retten. Retten dømte manden til at overdrage navnet til Beologic, og idømte ham derudover en bøde på 250.000 kroner, som dog senere blev nedsat til 60.000 kroner, men hele sagen tog lang tid og vær særdeles omkostningsfuld.

I princippet tildeles domænavne efter "først til mølle"-princippet. Det betyder at den, der først får registreret et navn hos DIFO, også får retten til navnet. Det er imidlertid ikke ensbetydende med at vedkommende også er berettiget til navnet i immaterialretlig forstand.

Nye regler

- Der etableres et ankenævn, så virksomheder får lettere adgang til at indbringe sager om krænkelse af domæne-rettigheder.

- Der indføres en teknisk validering af anmeldervirksomheden, så det ikke længere er et krav, at anmelderen er medlem af en forening.

- Der indføres krav om, at et domænenavn skal tages i brug. Det bliver altså ikke længere muligt for domænepirater og andre profitmagere at registrere en lang række ledige virksomhedsnavne, med henblik på at videresælge dem.

- Endelig hæves årsgebyret for domæneregistreringer fra 0 til 40 kroner eksklusiv moms fra og med den 1. januar 2000.

De nye regler har netop været sendt til høring blandt interesserede, hvorefter DIFO kan ventes at træffe en afgørelse om reglerne skal vedtages.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også