Hængepartiet: DAB

MediaWatch

Introduktionen af DAB står imidlertid overfor problemer, der ligner dem fra TV. Efter hvad Mediawatch erfarer, ønsker kulturministeren ikke, at der tilbydes et nyt programindhold på DAB, som ikke kan tages på FM. Ræsonnementet skulle være, at hun for alt i verden vil slippe for en DR2-situation, som irriterer hende voldsomt. Kritikken af, at der investeres licensmidler i noget, som ikke alle kan se med det samme, er ikke forstummet i avisernes debatspalter. Og det håbløse forsøg på at ekspropriere lokale TV-frekvenser til DR2 mislykkedes.

Men lanceringen af DAB kræver selvfølgelig at lytterne oplever, at de får noget nyt ved at skifte til en DAB-modtager. Tanken om at invitere private aktører med på en bred DAB platform er formentlig fjern for ministeren. De private aktører har næppe heller travlt med at komme med på DAB, så længe penetra-tionen er meget lav. De private er mere interesserede i det gennembrud på FM, som de endnu har til gode.

Baggrund: DAB forsøg netop afsluttet

For DR har det været en klar public service-opgave at påtage sig forsøgsvirksomhed med udviklingen af den nye radio. I en lang udviklingsperiode vil det kræve ressourcer at arbejde med dette, og der er ingen reklameindtægter på DAB radioen så længe udbredelsen af DAB modtagere er så lille, som tilfældet er nu.

DR har løbende orienteret radiobranchen samt de øvrige aktører på radiomarkedet

500 forsøgsradioer

Det mest populære programtilbud var nyhedskanalen, hvor det er muligt, 24 timer i døgnet, at komme ind i den sidst udsendte korte radioavis. Man prøvede også med en folketingskanal som var en åben mikrofon på Christiansborg. Fiskerino-tering, børsnyt, o.l. var at finde på Special-kanalen. Samtidig kunne både P4 Midt & Vest og P4 København høres i hele forsøgsområdet (Holstebro/Struer, Storkø-benhavn).

Resultaterne af feltundersøgelsen kan kort opsummeres på den måde, at brugerne som helhed var interesserede i funktioner som grafisk præsentation af program relaterede og andre informationer samt adgang til indholdsbestemt programvalg via visuelt præsenterede oversigtsinformationer. Men den manglende implementering og afprøvning af de fleste af disse funktioner virkede skuffende og demotiverende. Den mest positive vurdering blev givet af lydkvaliteten, som alle oplevede som klart bedre end FM.

Selv mener DR, at DAB forsøget har virket som en løftestang til at træde ind i den digitale radios æra. DR har teknisk fået meget ud af forsøget og en del affødte pro-jekter er således startet som følge af dette.

Ved at have radiolytteren i fokus kan DR skabe unikke tjenester og oplevelser på
hjemmeradioer og PC baserede DAB radi-oer. Dette er dog betinget af, at det lykkes for radiofabrikanterne at tilbyde en enkel, intuitiv og brugervenlig tilgang til DAB.

Hvorfor DAB

DR Radio har siden september 1995 været i luften med DAB.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår