Mannesmann overtager Orange

MediaWatch

Efter at Mannesmann's rival på det tyske mobiltelefonmarked Deutche Telekom senest har købt One-2-One var Orange den eneste tilbageværende engelske operatør, som ikke var ejet af en telekomgigant.

Med købet af Orange får Mannesmann over 20 millioner mobiltelefonabonnenter i Europa, hvilket er omkring to millioner mere en Telecom Italia Mobile og omkring syv millioner mere end Vodafone.

Der har været spekulationer fremme om at Vodafone AirTouch, der er verdens største mobiltelefongruppe og markedsleder i UK, vil gengælde Mannesman.

Orange har mere end 3,5 millioner kunder, hvilket giver dem 17 procent af markedet. Orange havde sidste år en indtjening før skat på £146 millioner og er den yngste og mest aggressive innovator af englands fire mobiltelefongrupper.

Mannesmann, der er grundlagt af brødrene Reinhard og Max i 1885, har en markedsværdi på omkring £40 milliarder og sidste år var overskudet på £886 millioner.

Der har været rygter fremme om at Vodafone AirTouch skulle have overvejet at prøve på at købe de 65% af Mannesmann Mobilfunk som de ikke allerede i forvejen ejer, for på den måde yderligere at integrere det europæiske mobiltelefonmarked. Men Batstone har set i øjnene, at Vodafone allerede har nok at se til med at integrere AirTouch, og organisere et venture med Bell Atlatic. De kan også komme til at overanstrenge ledelsen ved at gå i gang med endnu en stor handel som vil møde modstand fra Mannesmann. Desuden vil planer om sammenlægning af Vodafone og Mannesmann, efter som Vodafone allerede er repræsenteret i Europa med deres

Mannesmann satser på at blive den ledende operatør i Europa, og de har allerede klaret sig godt i forhold til konkurrenten Deutche Telekom på hjemmemarkedet. Desuden har Mannes-mann allerede øget deres interesser i den italienske mobiltelefonoperatør Omnitel og de har også solide interesser på det franske marked.

Købet af Orange giver Mannesmann et godt fodfæste i adskillige andre europæiske markeder, hvor der er en solid vækst, og hermed får de konsolideret deres position i hele området som et af

Man regner med at det skandinaviske marked bliver blandt de første til at indføre internettet over mobiltelefonnettet. Denne udvikling forventes for alvor at tage fart allerede indenfor de næste år, og her kan Mannesmann som følge af overtagelsen af Orange meget vel tænkes at komme til at spille en nøglerolle. Orange anses i denne forbindelse for at være et af branchens mest innovative og fornyende virksomheder, hvilket giver Mannesmann et stærkt kort på hånden til at få del i den kommende udvikling i Skandinavien.

Mannesmann har med opkøbet af Orange øget interessen for sig selv på det europæiske marked, og det er ikke usandsynligt, at France Telecom eller Vodafone indenfor den nærmeste fremtid vil melde sig som potentielle opkøbere eller fusionspartnere. Tendensen indenfor teleindustrien i Europa går stadigvæk i retning af øget centralisering med større og mere internationale virksomheder, så vi har nok kun set toppen af isbjerget med hensyn til antallet af fusioner i teleindustrien.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også