Public service TV har det godt

MediaWatch

Det viser en opgørelse, som mediabureauet Carat Danmark har lavet med hjælp fra bureauets kontorer i andre lande. Lige efter Danmark ligger public service TV i Østrig med en andel på 65% og Irland på 61,5%. Vore naboer ligger længere nede med Sverige på 48,7% og Norge på 41%.

De lande, som Carat har oplysningerne fra, definerer public service på forskellig vis. Desuden er aldersgrundlaget lidt forskelligt fra land til land. I Danmark vælger man at beregne andelen blandt alle over 12 år.

Public service succes

Der er dog også en anden forklaring, vi sjældent hører om. Den rekordhøje seerandel på 69% afspejler også, at Danmark er et af de lande i Europa med den svageste grad af liberalisering. Bag tallene skjuler sig det faktum, at privat-ejede elektroniske medier har ringere livsbetingelser i Danmark, end noget andet sted i Europa.

Den store afstand til Sverige og Norge er således ikke tilfældig. Den opstår, fordi medielovgivningen er mere frisindet i de to lande. I begyndelsen af 90'erne tillod politikerne i begge lande, at TV4 og TV2 Norge, der sender 100% landsdækkende og jordbaseret, blev udbudt på koncessionsbasis til private konsortier. De to kanaler er kommercielle og meget populære, og når deres seerandele på henholdsvis TV4 27% og TV2 Norge 30% lægges til den private sektor, vipper balancen.

Parallelt med den liberale TV-lovgivning indførte nordmændene og svenskerne i øvrigt også en meget liberal lovgivning for privat radio.

Bivirkninger
traditionen at koncentrere al politisk en-gagement i at beskytte offentlige ejede kanaler. Det er et politisk valg. Én af bivirkningerne er imidlertid, at den elektroniske nyhedsformidling koncentreres på meget få hænder. Denne tendens er oven i købet forstærket med DRs ambitioner om ét stort nyhedshus.

Det kan synes helt naturligt, at Folketinget beskytter de offentlig ejede kanaler, men det er det altså ikke i landene omkring Danmark. Som eksempler på beskyttelse kan nævnes, at privatejede radio- og TV-kanaler ikke kan få tilladelse til at sende landsdækkende, kun private

Det hører med til billedet af dansk mediepolitik, at betingelserne for privat radio i Danmark er langt ringere end i stort set hele den vestlige verden. Et forbud mod privatejet landsdækkende radio og en forældet lokalradio-lovgivning sikrer på femtende år, at Danmarks Radios kanaler ikke udsættes for ægte konkurrence.

Public service TV i 1999 bevarer stort set sin position, viser seerandele målt i år til dato. (Uge 1-43) Selv om TV 2 og DR har byttet lidt rundt på andelene, så fastholder de tre kanaler 67% af TV-seningen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også