Blandede digitale signaler

MediaWatch

Grundlaget for Folketingets beslutning om, at tv-seerne skal have de digitale signaler fra jordbaserede sendere er den såkaldte Skouby-rapport, "DVB fremtidens TV", der er udført af en række repræsentanter fra offentlige virksomheder, herunder DR og TV 2, med centerleder Knud Erik Skouby, DTU, i spidsen.

Udvalgsarbejdet viste, at det ville være billigst at bruge satellitter til at udsende signalerne. Det vil koste ca. halv pris. Udvalget pegede alligevel på det jordbaserede sendenet, fordi prisen for modtagerudstyr for forbrugeren i ca. 700.000 husstande, som ikke har satellit- eller kabeladgang, ville blive meget høj. Udvalget skønnede, at det ville koste 2,1 mia. kroner.

Fra den private del af mediebranchen påpeges det nu, at udvalget tilsyneladende har regnet forkert. Ekstraprisen for paraboludstyr til husstande vil maksimalt koste 0,5 mia. kr., hvilket er mindre end de samlede udgifter for forbrugeren for at tilpasse antennerne til at modtage jordbaseret digitalt TV.

Den private del af branchen antyder, at den jordbaserede løsning primært er foreslået for at sikre, at det politiske system bevarer hånd i hanke med lovgivning for TV-mediet, og ikke udsætter public service kanalerne for en alt for voldsom konkurrence. Målsætningen om politisk kontrol og behersket konkurrence fremgår uden omsvøb af Skouby-rapporten.

Man opponerer også imod, at TV2 og DR skal eje multiplexet.

TV2: Jordbaseret digital distribution

Som argument for et jordbaseret net understreger TV 2, at borgerne ikke skal indkøbe parabolantenne eller tilsluttes et kabelanlæg. Signalerne kan modtages overalt. TV 2 påpeger dog samtidig, at for at se digitalt TV skal husstandene enten købe et nyt digitalt TV, når de næste gang skifter fjernsyn, eller en set-top-boks, som kan omdanne de digitale signaler til analoge. Hos mange skal antennen også skiftes.

Ifølge den konstituerede TV 2-direktør, Peter Parbo, er det et afgørende argument for TV 2, at digitalt, jordbaseret TV er den eneste måde, hvorpå Danmark kan bevare de regionale TV 2-stationer i den digitale fremtid. Hvis sendenettet ikke digitaliseres, betyder det i praksis, at regionalt TV nedlægges som begreb. Samtidig afskærer man 25 procent af landets husstande fra at se digitalt TV, med mindre man vil bede dem købe en parabol eller en kabeltil-slutning.

TV2 afviser endvidere, at digitale TV-signaler fremover vil kunne modtages bedre og billigere via Internettet. Og at det kunne spare omkostningerne til at digitalisere sendenettet. Telenettet kan i øjeblikket slet ikke klare den belastning, som det ville være at sende digitalt TV til så mange mennesker. Og en udbygning ville koste langt mere end digitalisering af sendenettet, vurderer TV 2.

Viasat: Digital distribution via satellit

Betingelserne er, at kanalerne alene kommer på Viasats parabolkort, og Viasat fremover overtager opkrævningen af licensbetalingen til DR og TV 2.

Ifølge Viasat vil deres forslag sætte den digitale udvikling i Danmark på skinner her og nu og give følgende fordele: Ifølge Skouby-rapporten kan DR og TV 2 spare 90 millioner kroner om året og en ikke ubetydelig betaling for medbenyttelsen af de eksisterende master, antenner m.v. Viasat mener, at kunne gøre licensopkrævningen mere effektiv, og desuden undgås det, at to parallelle systemer opkræver betaling for TV. Herved ville der blive flere licenspenge til DR og TV 2.

Viasat har undersøgt de nyeste priser på modtagerudstyr og hævder, at det bliver mindst lige så billigt - 0,5 mia. kroner - for seerne at få en satellitmodtagelse som en modtagelse fra egen ændrede antenne og egen dekoder. For kabelhusholdningerne vil der ikke være nogen prisforskel. Forbru-gerne vil angiveligt få mulighed for langt flere kanaler og digitale tjenester, og løsningen ville være langt lettere at administrere for forbrugerne.

Viasat tilføjer, at en satellitløsning ikke afskaffer regionalt TV. Selskabet tilbyder at betale en transponderplads til hver af de regionale TV2-stationer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også