MediaWatch

Megamerger mellem Viacom og CBS

Det nye selskab kommer til at bære navnet Viacom, og med en samlet anslået værdi på omkring $80 milliarder, bliver Viacom det næststørste amerikanske medieselskab efter Time Warner.

Viacom er et af verdens ledende virksomheder indenfor underholdningsindustrien. Viacom's besiddelser inkluderer blandt andre MTW Networks, Paramount Pictures, Paramount Television, Spelling Television, Paramount Parks, Showtime Networks, Simon & Shuster, Blockbuster, 19 tv-stationer med mere. Viacom ejer også andele i Comedy Central kanalen, UPN Television Network og UCI.

CBS ejer og driver CBS Television Network, 15 CBS-ejede tv-stationer, 2 kabel networks og 83% af Infinity Broad-casting , som ejer og driver en gruppe af 163 radiostationer.

Egentlig tale om genforening
Viacom er et resultat af en række sammenslutninger og opkøb for næsten 90 år siden, men navnet stammer fra frasalget af enheden fra CBS i 1971, da Federal Communications Commission forbød tv-networks at eje kabelsystemer og tv-stationer på samme marked. Det nye navn Viacom overtog så program divisionen fra CBS.

Det er anden gang indenfor den seneste tid at CBS bliver opkøbt. Kun få måneder efter Disney-ABC handelen blev CBS opkøbt at det gamle Westinghouse Electric Co. Denne kombination holdt kun i tre år, hvor Westinghouse's aktier blev solgt fra, og CBS vendte tilbage som et selvstændigt medieselskab i 1998.

Historiens største mediehandel markerer slutningen på et årti med en lang række af slagsen.

Fusionen mellem CBS og Viacom markerer afslutningen på et årti med gentagne sammenslutninger. Periodens handler vurderes til at udgøre i alt omkring $130 milliarder, hvilket stort set betyder at hele industrien er blevet omstruktureret.

Selvom halvfemserne kendetegnes for en massiv koncentrering af industrier som bilindustrien, telekommunikation og bankverdenen, så kan ingen industri hamle op med den vedvarende strøm at gigante mergers, som medie- og underholdningsindustrien har oplevet.

Resultatet har skabt et enormt globalt kraftcenter på hænderne af færre og færre virksomheder, hvilket kan få forbrugerne til at frygte en noget homogeniseret fremtid, når det kommer til valgmulighederne i tv og radio.

Og det er ikke sandsynligt at det hele stopper med det. Viacom-CBS handelen sætter pres på General Electric's NBC om at koble sig på nogle af de store underholdningsgiganter - Sony Corp og Universal Studios er blandt de primære kandidater. En anden mulighed er at NBC kobler sig på Time Warner.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplevelser, at ledelsen nu åbner for reelle forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, bekræfter ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs