Megamerger mellem Viacom og CBS

MediaWatch

Det nye selskab kommer til at bære navnet Viacom, og med en samlet anslået værdi på omkring $80 milliarder, bliver Viacom det næststørste amerikanske medieselskab efter Time Warner.

Viacom er et af verdens ledende virksomheder indenfor underholdningsindustrien. Viacom's besiddelser inkluderer blandt andre MTW Networks, Paramount Pictures, Paramount Television, Spelling Television, Paramount Parks, Showtime Networks, Simon & Shuster, Blockbuster, 19 tv-stationer med mere. Viacom ejer også andele i Comedy Central kanalen, UPN Television Network og UCI.

CBS ejer og driver CBS Television Network, 15 CBS-ejede tv-stationer, 2 kabel networks og 83% af Infinity Broad-casting , som ejer og driver en gruppe af 163 radiostationer.

Egentlig tale om genforening
Viacom er et resultat af en række sammenslutninger og opkøb for næsten 90 år siden, men navnet stammer fra frasalget af enheden fra CBS i 1971, da Federal Communications Commission forbød tv-networks at eje kabelsystemer og tv-stationer på samme marked. Det nye navn Viacom overtog så program divisionen fra CBS.

Det er anden gang indenfor den seneste tid at CBS bliver opkøbt. Kun få måneder efter Disney-ABC handelen blev CBS opkøbt at det gamle Westinghouse Electric Co. Denne kombination holdt kun i tre år, hvor Westinghouse's aktier blev solgt fra, og CBS vendte tilbage som et selvstændigt medieselskab i 1998.

Historiens største mediehandel markerer slutningen på et årti med en lang række af slagsen.

Fusionen mellem CBS og Viacom markerer afslutningen på et årti med gentagne sammenslutninger. Periodens handler vurderes til at udgøre i alt omkring $130 milliarder, hvilket stort set betyder at hele industrien er blevet omstruktureret.

Selvom halvfemserne kendetegnes for en massiv koncentrering af industrier som bilindustrien, telekommunikation og bankverdenen, så kan ingen industri hamle op med den vedvarende strøm at gigante mergers, som medie- og underholdningsindustrien har oplevet.

Resultatet har skabt et enormt globalt kraftcenter på hænderne af færre og færre virksomheder, hvilket kan få forbrugerne til at frygte en noget homogeniseret fremtid, når det kommer til valgmulighederne i tv og radio.

Og det er ikke sandsynligt at det hele stopper med det. Viacom-CBS handelen sætter pres på General Electric's NBC om at koble sig på nogle af de store underholdningsgiganter - Sony Corp og Universal Studios er blandt de primære kandidater. En anden mulighed er at NBC kobler sig på Time Warner.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også