Medieforlig kan betyde avisdød

MediaWatch

Danske Dagblades Forening (DDF) vil rejse sagen i EU. En af landets førende medieforskere deler avisernes dystre profetier, skriver Politiken.

Formanden for Danske Dagblades Forening, Jens Stampe, der er direktør for Herning Folkeblad, frygter færre og ringere aviser, hvis de statsfinansierede tv-stationer DR og TV 2 får lov til frit at konkurrere med aviserne om det støt voksende marked for annoncer på internettet.

»Uden indtægter kan man ikke drive en avis, og avisernes indtægter fra rubrikannoncer reduceres i takt med den stigende internetaktivitet. Vi er derfor nødt til at sikre os en position på dette nye marked i skarp konkurrence med andre private virksomheder, og at vi fremover også skal konkurrere med offentlige virksomheder som DR og TV 2 er lige skrapt nok«, siger Jens Stampe til Ritzau.

Som yderligere salt i såret giver medieforliget DR og TV 2 hver 100 mio. kr. i løbet af de næste fire år til at styrke deres internetvirksomhed.

Medieforsker og professor på Syddansk Universitet, Anker Brink Lund, forudser, at DR og TV 2s nye adgang til at tjene penge på elektroniske annoncer kan blive en "dødsannonce" for aviserne, fordi rubrikannoncemarkedet er avisernes økonomiske livsnerve.

Han mener også, at resultatet bliver færre penge til journalistisk arbejde, og at politikerne derved opnår det modsatte af hensigten med medieforliget, nemlig at forbedre nyhedsformidlingen og sikre reel konkurrence.

DDF har henvendt sig til pressens minister, statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), for at gøre ham opmærksom på problemet men hidtil forgæves. Derfor går DDF nu til den europæiske presses brancheorganisation med henblik på at få rejst en EU-sag mod den danske regering for ulovlig skævvridning af konkurrencen på det danske annoncemarked.

I forvejen havde DDF klaget til Rigsrevisionen over TV 2s internetaktiviteter, som DDF mener, at medieforliget nu forsøger at legalisere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også


Sparerunden på Jyllands-Posten blev afsluttet i denne uge. | Photo: Joachim Ladefoged

Briefing: Ugen i mediebranchen

For abonnenter