MediaWatch

Medieudspil: Mere Thatcher end Blair

Godt nok er udspillet mere Thatcher end Blair, men Venstre har altså besluttet at tage det store opgør med rollerne for DR og TV 2, og udspillet skal nok snarere læses som et forhandlingsoplæg, der har til formål at fremdyrke en mediepolitik, der er mere visionær og langsigtet end det har været kutyme. Det bør alt andet lige glæde alle, der tjener sit udkomme i de elektroniske medier.

Regeringens udmeldinger var ikke overraskende temmelig negative, men Venstre-udspillet rummer trods alt så mange elementer, udover det sprængfarlige TV2 og DR-område, at der formentligt udmærket kan nås til enighed på en række delpunkter. Man kunne i øvrigt notere sig, at V og K kan følges ad det meste af vejen, lige bortset fra licensen, hvor den konservative medieordfører, Brian Mikkelsen, godt kan leve med en stigning.

Blandt de mest markante punkter er: Venstre vil flytte mediepolitikken fra Kultur- til Forskningsministeriet, mens public service forpligtelsen bliver i Kulturministeriet. I dag er det umuligt at adskille IT, telekommunikation og elektroniske medier. Telefoni kan sendes via kabel og TV-netværk, TV kan sendes igennem Internet, og data overføres i mobiltelefon, påpeger Venstre.

Danmark Radio skal koncentrere sig om public service kerneområder. Ved efterårets forhandlinger vil Venstre ikke kræve licensen ned, men den må ikke stige. TV reklamelovgivningen skal lempes ved fælles regler i EU. Forbuddet mod alkoholreklame rammer danske TV-stationer og skal fjernes. Desuden afviser Venstre kulturminister Elsebeth Gerner Nielsens (R) forslag om at forbyde reklamer rettet mod børn.

DR skal ikke være en "evigt ekspanderende virksomhed". Derfor stemte Venstre imod DRs nye hovedsæde til tre mia. kr. i Ørestaden. I en fuldt digitaliseret medieverden skal DR spille en "nichebetonet rolle", hvor public service defineres klarere. DR 2 er overflødig og skal enten lukkes eller kunne ses af alle danskere, mener Venstre.

TV 2 skal privatiseres, mens de otte regioner skal lovfæstes og sikres en stærk placering i en ny koncession. De skal enten finansieres fuldt af licens eller af reklamer, foreslår Venstre.

Udlicitér to radiokanaler

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplevelser, at ledelsen nu åbner for reelle forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, bekræfter ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs