Medieudspil: Mere Thatcher end Blair

MediaWatch

Godt nok er udspillet mere Thatcher end Blair, men Venstre har altså besluttet at tage det store opgør med rollerne for DR og TV 2, og udspillet skal nok snarere læses som et forhandlingsoplæg, der har til formål at fremdyrke en mediepolitik, der er mere visionær og langsigtet end det har været kutyme. Det bør alt andet lige glæde alle, der tjener sit udkomme i de elektroniske medier.

Regeringens udmeldinger var ikke overraskende temmelig negative, men Venstre-udspillet rummer trods alt så mange elementer, udover det sprængfarlige TV2 og DR-område, at der formentligt udmærket kan nås til enighed på en række delpunkter. Man kunne i øvrigt notere sig, at V og K kan følges ad det meste af vejen, lige bortset fra licensen, hvor den konservative medieordfører, Brian Mikkelsen, godt kan leve med en stigning.

Blandt de mest markante punkter er: Venstre vil flytte mediepolitikken fra Kultur- til Forskningsministeriet, mens public service forpligtelsen bliver i Kulturministeriet. I dag er det umuligt at adskille IT, telekommunikation og elektroniske medier. Telefoni kan sendes via kabel og TV-netværk, TV kan sendes igennem Internet, og data overføres i mobiltelefon, påpeger Venstre.

Danmark Radio skal koncentrere sig om public service kerneområder. Ved efterårets forhandlinger vil Venstre ikke kræve licensen ned, men den må ikke stige. TV reklamelovgivningen skal lempes ved fælles regler i EU. Forbuddet mod alkoholreklame rammer danske TV-stationer og skal fjernes. Desuden afviser Venstre kulturminister Elsebeth Gerner Nielsens (R) forslag om at forbyde reklamer rettet mod børn.

DR skal ikke være en "evigt ekspanderende virksomhed". Derfor stemte Venstre imod DRs nye hovedsæde til tre mia. kr. i Ørestaden. I en fuldt digitaliseret medieverden skal DR spille en "nichebetonet rolle", hvor public service defineres klarere. DR 2 er overflødig og skal enten lukkes eller kunne ses af alle danskere, mener Venstre.

TV 2 skal privatiseres, mens de otte regioner skal lovfæstes og sikres en stærk placering i en ny koncession. De skal enten finansieres fuldt af licens eller af reklamer, foreslår Venstre.

Udlicitér to radiokanaler

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også