5 hurtige: Hvad betyder ministerskiftet for medierne?

MediaWatch giver lyn-overblik: Hvad betyder skiftet fra Elbæk til Jelved for især forhandlingerne om en ny mediestøtte.

Hvad er Jelveds mediepolitiske vision?
Det korte svar: fisk. Jelved er en garvet politiker med lang ministererfaring, men mediepolitisk har hun ikke markeret sig. Hun er kendt for at kæmpe værdipolitiske kampe og har sagt, at hun har en stor interesse for folkeoplysning og det bredere udsnit af kulturlivet, men det giver intet fingerpeg om hendes mediepolitiske standpunkter.

Hvad er hendes største opgaver som medieminister?
Marianne Jelved arver et stort uløst mediepolitisk problem efter Elbæk: Hun skal være arkitekt på den nye mediestøtte, der skal tilgodese netmedierne - uden at trække tæppet væk under de papiraviser, der for manges vedkommende stadig er dybt afhængige af mediestøtten. Hun er den femte minister, der prøver kræfter med den manøvre. Derudover skal public service-aftalen med DR fornyes.

Hvad betyder skiftet for mediestøtten?
Mediestøtteoplægget var regeringens politik, ikke Elbæks, og Marianne Jelved vil næppe foreslå store ændringer. Hun står med samme problem som Elbæk: Oppositionen forlanger at dagbladene kompenseres for den øgede lønsumsafgift: 40 mio. kr., der ikke synes at være der. Men da regeringen har ikke flertal for sit udspil, skal det justeres. Spørgsmålet er, hvor store justeringerne bliver og om det kan give en bred aftale, som ikke kun Enhedslisten, men også V, K og DF kan tilslutte sig. Jelved deler ikke umiddelbart Elbæks forkærlighed for de helt små iværksættere og har en hang til brede forlig. Elbæk foreslog at nye iværksættermedier med helt ned til en fuldtidsansat skulle kunne få mediestøtte, den grænse kan Jelved justere op.

Forsinker skiftet mediestøtten?
Jelved er et driftsikkert kort, der om nogen kan hive en besværlig mediestøtteaftale i land, vurderes det. Men skiftet kan skubbe lidt til forhandlingerne, og endnu afventer ordførerne kulturministeriets fortsatte køreplan for forhandlingerne. Om Jelved kan lande aftalen inden januar, som er en delvis forudsætning for at få aftalen godkendt i EU og implementeret inden januar 2014, er usikkert. Teknisk muligt, men usikkert. 

Hvad har Elbæk nået som mediernes minister?
Det blev ikke til en færdig mediestøtte-aftale, derimod har Elbæk fået gennemført et nyt bredt medieforlig, der i store træk rullede den tidligere regerings medieaftale tilbage - især i forhold til DR. Aftalen, der skulle fordele en sum overskydende licensmidler, gav 130 mio. kr. mere til DR blandt andet til en satsning på tv til børn og unge, stoppede (midlertidigt) privatiseringen af TV 2, forlangte mere åbenhed om DR's økonomi og genindførte forbud mod product placement.

- JHT
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også