Cavlingvinder skyder krigsprojekt i gang med konference

En konference bliver startskuddet til et nyt forskningsprojekt med Charlotte Aagaard, der skal se nærmere på forholdet mellem medier og Forsvaret.
Thomas Bo Christensen

Hvordan har de seneste ti års militærindsats i Irak og Afghanistan påvirket forholdet mellem de danske medier og Forsvaret?

Det spørgsmål er udgangspunktet for den konference, der løber af stablen på Syddansk Universitet mandag d. 3.december, og som samtidig bliver første etape af et forskningsprojekt, der skal komme med bud på, hvordan forholdet mellem de to parter kan forbedres.

En af hovedrollerne i projektet udgøres af krigsreporteren og tidligere cavlingvinder Charlotte Aagaard, der som fellow på universitetet netop skal undersøge denne problemstilling i samarbejde med lektor Jens Ringsmose fra SDU og general H.C. Mathisen.

”Ideen er at få gang i den debat om, hvordan forholdet egentlig fungerer. Det har været et meget stormfuldt tiår. Både i forhold til dækningen af Irak-krigen og Afghanistan-krigen har der været rigtig mange slagsmål mellem medierne og Forsvaret. Så kommunikationsmæssigt har forholdet været fuldstændig nedfroset,” lyder det fra Charlotte Aagaard, der i 2003 vandt Cavlingprisen for sin dækning af Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

Projekt skal tø forholdet op
Konferencen har to sessioner - en om formiddagen, der er lukket, og hvor medierne og forsvarsaktørerne kan diskutere frit under referatforbud, men også en åben eftermiddagssession med oplæg og paneldebatter.

Desuden vil eftermiddagen byde på en keynote-tale af den prisbelønnede britiske krigskorrespondent Vaughan Smith, der også er grundlægger af korrespondentnetværket Frontline Club.

Forskningsprojektet skal i sidste ende blive til en bog, som kan give nogle retningslinjer for, hvordan forholdet mellem medier og Forsvaret kan forbedres, forklarer Charlotte Aagaard:

”Jeg tror på, at vi kan blive enige om nogle ting. Men der vil også være ting, som vi ikke kan være enige om, fordi der er nogle grundlæggende modsætninger og interessestridigheder mellem medierne og Forsvaret. De modsætninger kan vi ikke kan komme udenom, eftersom den åbenhed, som vi i medierne ønsker, den vil Forsvaret ikke give, fordi de vil synes, at det hæmmer deres muligheder for at operere. Men hvis det kunne ende med nogle håndfaste råd til, hvordan man kunne få et mere tåleligt og konstruktivt forhold til hinanden, så ville det jo være meget godt for begge parter.”

Der er foreløbigt omkring 200 tilmeldte til arrangementet, men der er stadig frie pladser

- TBC

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også