Ingeniøren: Hvor er vores venner i forhandlingerne?

Ingeniørens topchef er rystet over regeringens forslag om et ejerskabskriterium, der ifølge ham vil stille mediehuset konkurrencemæssigt dårligere.
Thomas Bo Christensen

Først var den i spil, så røg den af bordet, og nu en den så spillevende igen.

Det såkaldte ejerskabskriterium er alligevel blevet en del af regeringens udspil til en ny mediestøtte, hvor der lægges op til, at medier, der er ejet mere end to tredjedele af arbejdsgiver-, arbejdstager- eller brancheorganisationer, ikke kan få støtte.

Det kommer ikke mindst til at ramme Ingeniøren, som er 100 procent ejet af IDA, Ingeniørforeningen i Danmark, og avisens administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør, Arne R. Steinmark, er "rystet" over forslaget:

”Vi troede, at det var stendødt. Det kommer som en tyv om natten, og det virker som o et taktisk spil, som handler om at finde penge til dagbladene,” lyder det fra topchefen på avisen, der med ejerskabskriteriets genopstandelse står til at miste omkring fire millioner kroner i støtte.

Besparelser i sigte
Arne R. Steinmark fortæller, at Ingeniøren er 100 procent uafhængigt af Ingeniørforeningen og har leveret undersøgende journalistik f.eks. omkring IC4-skandalen, og han kan derfor ikke se, hvorfor der ikke skulle være grundlag for at være støtte.

”Vi bliver klemt af, at vi er helt særlige, og det er mig helt ubegribeligt, at vi nu skal have knækket ryggen for at finansiere dagbladene,” lyder det fra chefredaktøren.

Hvad kommer det til at betyde for jer, hvis I mister støtten?
”Vi er ligesom alle andre udfordret af de strukturelle forandringer og den økonomiske krise. Vi hænger sammen økonomisk, med heller ikke mere. Og man kan regne ud, at hvis vi ikke får fire millioner kroner, og man samtidig regner på, hvad en journalist koster, at det så vil få konsekvenser.”

Anerkender ikke præmissen
De radikales medieordfører Linda Kristiansen fortalte under en session på årets Fagfesitval i weekenden, at man vil forsøge at se på, om medier som Ingeniøren kan søge andre puljer, men det giver Arne R. Steinmark ikke meget for.

”Nej, for jeg anerkender sket ikke præmissen om, at fordi man er ejet af en fond (som JP/Politiken, red.) eller en udenlandsk ejer (som Berlingske Media, der ejes af britiske Mecom, red.), så har man mere ret til støtte,” fortæller han og fortæller samtidig, at han ikke forstår selve formålet med indførelsen af kriteriet, ligesom han heller ikke forstår, hvorfor grænsen er sat ved to tredjedels-ejerskab.

Hvor er de libarale?
Samtidig undrer han sig over, at Venstres medieordfører Ellen Trane Nørby tilsyneladende er positiv over for den del af regeringens udspil. På årets Fagfestival fortalte hun på en session, at ”i en situation, hvor man er nødt til at spare, så er det måske et af de områder, hvor jeg kan følge deres logik i måden, man afgrænser på.”

Men den logik kan Arne R. Steinmark til gengæld ikke følge, eftersom den liberale medieordfører efter hans mening glemmer, at blade som Ingeniøren også konkurrerer med dagbladene på annoncer.

”Derfor stiller et ejerskabskriterium og mindre mediestøtte os i en markant ringere konkurrencesituation, og hvordan kan Venstre sige ja til det,” spørger den administrerende direktør, der samtidig mener, at forslaget grundlæggende skyldes, at mediehuset i modsætning til andre medier ikke har nogen, der plejer deres interesser i forhandlingerne:

”Det er ikke nogen hemmelighed, at Politiken har de Radikale og socialdemokrater som venner, Information har SF og fortsæt selv listen. Men vi har ingen venner i de her forhandlinger.”

- TBC
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også