Røde lamper blinker i Tønder-koncern

Magasinudgiver Lars Schilling Jacobsen havde hårdt brug for Tønder Bank. Koncernens bankgæld voksede 9,5 mio. kr. på halvandet år efter kritiske regnskaber.

Opdateret mandag d. 12. kl. 10.
Magasinudgiver Lars Schilling Jacobsen havde hårdt brug for Tønder Bank. Hans selskaber, der blandet andet udgiver fire håndarbejdsmagasiner, er ifølge Fondsrådet en af  hovedårsagerne til Tønder Banks kollaps og havde ”betydelige økonomiske vanskeligheder”. 


Selskaberne er anonymiserede i Fondsrådets afgørelse, men identificeret af dagbladet Børsen. 

Selskabernes seneste regnskaber var præget af underskud, negativ egenkapital og behovet for at skaffe finansiering.

Siden er gælden vokset i selskaberne. I løbet af knapt halvandet år, er lånene i Tønder Bank vokset med i alt 9,5 mio. kr. Ifølge selskabernes regnskaber var den samlede gæld til kreditinstitutter i alt 35 mio. kr. i juni 2011. Nu opgør Fondsrådet de femselskabers gæld i banken til 44,5 mio. kr - hvoraf 39,1 mio. kr. ifølge rådet er lån uden sikkerhed.

Ifølge adm. direktør i de fem selskaber, Lars Schilling Jacobsen, er den voksende gæld dog en del af den vækst- og rekontruktionsplan, som selskabet lagde sammen med Tønder Bank.

Gæld fra konkursbo

For kort at ridse Lars Schilling Jacobsens koncern op: Den tæller fem danske selskaber, og hovedaktiviteterne ligger i magasinforlaget Jacobsen Publications A/S, der udgiver de fire håndarbejdsmagasiner: Strikkemagasin, Symagasin, Kreativ Strik og Burda, og i selskabet Susema, der driver abonnementsstyring for magasinforlag. Derudover er der tre holdingselskaber. Lars Schilling Jacobsen er adm. direktør i alle fem og bestyrelsesmedlem i flere af dem.

At selskaberne har en tung gæld er ingen overraskelse. Koncernen opstod af asken efter magasinforlaget Ingelise, der gik konkurs i juni 2010 med en betydelig gæld.

Lars Schilling Jacobsen købte de fire håndarbejdsmagasiner ud af konkursboet og oprettede til formålet selskabet Jacobsen Publications. Han ville redde de sunde aktiviteter og fastholde de fire magasiners position på markedet.

Med i købet fulgte en ejerandel på 57 pct. af datterselskabet Susema (der dengang hed Bjerre Media).

Prisen blev ikke røbet, men ifølge Lars Schilling Jacobsen, var købet muligt, fordi banken, Tønder Bank, havde været venlig.

”Jeg har budt et x antal kroner. Og det har kunnet lade sig gøre, fordi jeg har lavet en rigtig god aftale med min bank,” sagde han til MediaWatch i 2010.

Den aftale lader det til, at have været rigtig god. Ifølge Fondsrådets afgørelse, har Tønder Bank ifølge Fondsrådet ydet Lars Schilling Jacobsenm lån for 39,1 mio. kr. uden at få stillet sikkerhed. 

Selskaber i gæld

Magasinforlaget, Jacobsen Publications, gav et lille overskud på 0,6 mio. kr. i 2010/2011, mens de øvrige fire selskaber gav underskud på i alt 6,8 mio. kr.

Fondsrådet skriver i sin afgørelse, at selskaberne ”uden tvivl er i betydelige økonomiske vanskeligheder”, og at Tønder Bank burde have set det og nedskrevet gælden med 35,2 mio. kr. på selskaberne, der generelt gav underskud og havde en ganske stor gæld i forhold til deres negative egenkapital.

Det er især Susema og moderselskabet bag, BM Service Holding, der har tændt røde lamper.

I regnskabet for Susema, der viser et resultat på -5 mio. kr., skriver ledelsen, at den fortsatte drift forudsætter, at aktionærerne finder en kapitaludvidelse, og at Tønder Bank har indikeret vilje til et yderligere lån.

Men med ”væsentlig sandsynlighed” var situationen i Susema værre end det fremgik af regnskabet, vurderer Fondsrådet. Blandt andet fordi selskabet har indregnet et skatteaktiv, som det efter al sandsynlighed ikke vil kunne udnytte.

Moderselskabets regnskab viser samme røde takter. BM Service Holding giver et underskud på 1,3 mio. kr. og noterer i regnskabet, at det har tabt over halvdelen af selskabskapitalen, og at Tønder Bank vil stille finansiering til rådighed i det næste år.

Siden har de to selskaber tilsyneladende lånt yderligere 7,5 mio. kr. i Tønder Bank. De skylder nu samlet, ifølge Fondsrådet, 35,7 mio. kr. 

"Revisorerne hejste alle advarselsflag"

Lånene er sket til trods for, at regnskabet for BM Service Holding har været præget af anmærkninger og forbehold.

”Revisorerne hejste stort set alle de advarselsflag, man kan hejse i et regnskab”, siger John G. Sørensen, partner i PwC med speciale i mediebranchen, i en generel kommentar om typen af forbehold.

Udover at pege på kapitaltabet har revisorerne taget forbehold, fordi de mener, at selskabets kapitalandele i datterselskabet Susema er bogført misvisende. De er optaget til 19,2 mio. kr. men burde være nedskrevet, hvilket ville give et lavere resultat og en lavere egenkapital.

Den slags forbehold ses sjældent, siger John G. Sørensen. Normalt vil selskabets ledelse forsøge korrigere regnskabet efter revisorernes bemærkninger.

Desuden gør revisorerne opmærksom på, at der - i strid med selskabsloven – er ydet et lån til et ledelsesmedlem. Et lån som ved regnskabsgodkendelsen i november ikke var tilbagebetalt. Lars Schilling Jacobsen oplyser til MediaWatch, at der ved en fejl var udbetalt penge til ham. Men at de senere blev tilbagebetalt. Han ønsker ikke at kommentere yderligere på det.

Direktør: Alt går efter planen

MediaWatch har talt med Lars Schilling Jacobsen, men han ønskede ikke at blive citeret. I stedet har han sendt nogle svar per mail.

Han skriver blandt andet, at koncernen har passet sine aftaler med Tønder Bank, og at underskuddene og den stigende gæld har været en del af en vækstplan. 

Læs Lars Schilling Jacobsens svar her

- JHT 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også