Skinnerne lagt for dynamisk digital radioudvikling

Der er bred politisk enighed om rammerne for en helhjertet fremtidig satsning på DAB-distribution, men et FM-sluk i 2019 er ikke mejslet i granit.
Per Fanefjord Laursen

Øverst på medieforligets resultatliste i går aftes stod en ”køreplan” for en målrettet udbygning af digital radio.

Aftalen betyder, at der er historisk bred politisk enighed om nogle rammer for en helhjertet satsning på DAB-distribution og ikke mindst en vis klarhed i branchen om, hvad skal ske de næste otte år.

Kernen er ombytningsscenariet, som allerede omtalt flere gange på MediaWatch. DR og kommercielle radioer skal bytte pladser mellem DAB blok1 og blok2. Det skal muliggøre, at DR - med landets førende kanal P4 - kommer over i blok2,  og dernæst skabe grundlag for et udbud af flere digitale sendemuligheder til kommercielle radioer i blok1.

Det kombineres med en generel overgang fra DAB til den nyere standard DAB+, hvor der er plads til dobbelt så mange kanaler.

Som omtalt på Mediawatch kræver planen, at DR skal sælge DAB blok1 til en privat gatekeeper, og at DR herefter udelukkende skal eje det sendenet, der benyttes af DR selv. Et afgørende punkt for DR, der ikke ønsker at investere mere end højst nødvendigt i DAB.

FM slukkes hvis...
Planen indeholder en betinget beslutning om sluk for FM med udgangen af 2019. Betingelserne for et sluk er sat højt; der slukkes kun hvis mindst 50 pct. af radiolytningen i 2018, inklusive lytning i biler, er digital.

Der er ikke tale om, at der er slået søm i store forandringer her og nu. Nu kommer en periode på 12 måneder, hvor er planen underkastes en nærmere undersøgelse. Politikerne, embedsmænd og aktørerne vinder således mere tid.

Afklaringsarbejdet skal være klar senest i oktober 2013, og så vil aftalepartierne træffe de endelig beslutning om flere af elementerne.

Der kommer også en høring af radiobranchen som danner træffer aftalepartierne beslutning om, hvorvidt de nuværende lokalradiotilladelser på FM, der udløber med udgangen af 2015, skal forlænges frem til slukningstidspunktet eller udbydes.

Ros fra SBS
SBS roser at politikerne skaber ro om et sluk af FM ved at stille høje krav til digital lytning før et eventuelt sluk.

"Det glæder os, at udviklingen på DAB er ensbetydende med, at kommerciel radio også stilles fornuftige betingelser på DAB-platformen. Skal DAB blive en succes må der ikke være tale om dyr dobbelt distribution for så risikerer man at udbygningen af digital radio aldrig bliver en realitet," siger direktør Jim Receveur, SBS Radio.

Glad for lang overgangsperiode
Branchenorganisationen Danske Medier, der også tæller privat radio, glæder sig over de bløde formuleringer i forliget. Især at der tidligst slukkes for det digitale sendenet ved udgangen af 2019.

“For Danske Medier har det været væsentligt at sikre de lokale og regionale radiostationer tid til at indrette sig på en digital overgang. Derudover er det positivt, at mediepolitikerne har lyttet til vores synspunkter om et nyt udbud af de lokale sendetilladelser, når de nuværende tilladelser udløber i 2015. Beslutningen om at drøfte dette med branchen ser vi som en klar åbning med henblik på en forlængelse frem til lukningen af det analoge sendenet, siger direktør i Danske Medier Marianne Bugge Zederkof.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også