Teracom klar til rollen som DAB gatekeeper

Ejeren af Boxer TV er interesseret i at købe DAB blok 1 af DR og påtage sig en rolle som gatekeeper, hvis den mulighed opstår i dagens medieforhandlinger
Per Fanefjord Laursen

Et af elementerne i dagens medieforhandinger er en ny langsigtet radiostrategi. En ny radioplan indebærer, at de landsdækkende kommercielle kanaler skal bytte plads med DR-radio og sende i DAB blok1 - mod blok2 idag.

Ifølge MediaWatchs oplysninger er modellen, at DR skal sælge DAB blok1 til en privat aktør, som så skal agere gatekeeper og sælge og administrere adgangen til DAB-kanalerne - à la Boxer TV's rolle på tv.

En oplagt køber er Boxer TVs ejer, svenske Teracom. Det giver mening med en kommerciel DAB-gatekeeper med teknisk formåen og kapacitet, som samtidig er neutral i forhold til broadcast-markedet, lyder det fra Teracom selv.

Teracom interesseret i DAB rolle
"Teracom er interesseret i, at vurdere muligheden for at påtage sig en gatekeeper rolle i forbindelse med et eventuelt udbud af DAB MUX1. En endelig beslutning vil afhænge af vilkårene for udbuddet," siger direktør Steffen Weber, Teracom.

"Det er Teracoms opfattelse, at prissætningen af DAB MUX 1 skal ske på markedsvilkår. Den konkrete værdi af MUX 1 kan vi på nuværende tidspunkt ikke sige noget om, da denne vil afhænge af vilkårene for udbuddet. Det samme gælder for prissætningen af de enkelte kanaler.”

Teracom er den absolutte hovedleverandør af sendenetværk til danske radio og tv-stationer - i kraft af købet af Broadcast Service Danmark (BSD) i 2010, der driver fm-radio- og tv-sendenettet, og som indtil ejerskiftet var ejet af DR og TV 2 i fællesskab.

Pris for DAB-plads er følsom 
Netop prisusikkerhed tænder flere alarmklokker hos en nøgleaktør, SBS Radio, der nu tegner sig for seks hel- og seminationale radiokanaler - og givetvis flere fremover.

SBS Radio støtter en udvikling på DAB, selvom de ser DAB som en overgangsplatform med en begrænset levetid. SBS er også positive over for ombytningsscenariet mellem blok 1 og 2. Hver blok vil kunne rumme 20 radioer efter et skifte til DAB+.

Men SBS Radio er skeptiske over for prissætningen af DAB-distribution og de økonomiske konsekvenser, et salg af blok 1 kan få for det dominerende kommercielle radioselskab.

”Spørgsmålet er, hvad skal DAB blok1 koste gatekeeper? DR har signaleret, at den skal sælges til markedspris. Men hvad er det, hvis der kun er én køber? Siger politikerne fuld fart frem for DAB ved et kommende medieforlig og sætter en dato for et FM-sluk, kan prisen for blok1 let blive meget højere, end hvis blok1 skulle sælges i dag,” siger direktør Jim Receveur, SBS Radio.

Hele SBS Radio 
SBS ser et scenario tegne sig, hvor det bliver besluttet at slukke FM, og DR derfor øger prisen for blok1. En meget høj salgspris vil resultere i, at gatekeeperen er nødt til at tage højere priser for sendepladsen. Det kan derfor ende på samme pris, som de hidtidige prisudspil har været fra Kulturministeriet. Og dem har blandt andre SBS med seks kanaler ikke kunnet se en forretning i og derfor afvist.

”Sker det, må vi overveje vores position. Hvis ikke alle SBS-kanaler har en økonomisk fremtid på DAB, er vi meget naturligt mere lunkne over for projektet - i forhold til at blive på FM,” siger SBS Radios direktør.

Dobbeltbetaling uholdbart
Derudover frygter SBS mellemperioden mellem 2012 og et FM sluk i f.eks. 2019 at skulle have dobbeltbetaling for distribution på FM og DAB.

"Helt overordnet vil vi hellere bruge penge på indhold end distribution. Men derudover har kommerciel radio i en årrække været presset økonomisk ikke mindst, fordi flere aktører har kastet håndklædet i ringen. Der er derfor ikke behov for at ændre på vilkårene, så man påfører de kommercielle radiostationer omkostninger, som er ud over det niveau, der i dag kendes på FM. Hvis man gør det, risikerer man at kvæle et potentielt pluralistisk radioudbud,” siger Jim Receveur.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også