Medieforhandlinger op i omdrejninger

Slut med den indledende armlægning. I dag ventes medieforhandlingerne for alvor at komme op i omdrejninger.
Per Fanefjord Laursen

De første forhandlingsmøder om et nyt medieforlig har været præget af indledende armbøjninger - og gensidige drillerier hen over bordet om, hvorvidt DR skal gøre en særlig indsats for den kristne kulturarv eller ej - men i dag forventes medieforhandlingerne for alvor at komme op i omdrejninger. 

De første møder har ifølge MediaWatch' kilder også kredset om spørgsmål om relativt mindre beløb, som eksempelvis justeringer af Public Service Puljens størrelse.

Men uenigheden over bordet er og bliver i dag, hvor meget DR skal styrkes. Her er størrelsen af udlægningskravet et af nøgleemnerne - dels hvor meget DR skal lægge ud til det private produktionsmiljø, dels hvorvidt outsourcing af tekniske opgaver skal kunne "tælle med" i udlægningspuljen, som DR gerne ser.

Værditest i spil
Det forlyder også blandt iagttagere, at regeringens grundtanke om en slags ”tilbagerulning” til før 2010-forliget kan ende med, at de to værditest, der blev indført i 2010, lempes eller droppes.

Der blev indført en public service og en markedstest. Tanken var, at nye DR-tiltag skulle godkendes af Radio- og tv-nævnet, når DR planlagde væsentlige nye tjenester, som de ikke allerede er forpligtet til at tilbyde.

Regeringen har fra forhandlingernes start været klare i spyttet, når det gælder ønsket om at tilføre et ekstra millionbeløb for at styrke produktion af dansk børne- og unge-tv. Midlerne skal komme fra det overskydende licensprovenu. En anden kilde mener endda, at kulturminister Uffe Elbæk (R) har et forslag med i mappen om at anvende nogle af de ledige licensmidler til at støtte musikmiljøet. Tanken er formentlig, at det sker via DR.

Endelig mener en kilde, at Venstres hårde kritik af regeringens lange udskydelser af en 10-årige radiostrategi er en kilde til krydsede klinger, mens en anden kilde sukker over, at emnet slet ikke er kommet på bordet endnu. Der er under alle omstændigheder tale om beslutninger, som rækker ud over den nuværende regeringsperiode, og som har bedst af bred opbakning.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også