Producenter: Ny ''Tv-fond' er muligt kompromis

Brancheforslag om en bredt favnende 'Tv-fond' med 60 mio. kr. kan blive en ny brik og kompromis i de medieforhandlinger, der fortsætter i dag.
Per Fanefjord Laursen

Når medieforhandlingerne i dag genoptages i Kulturministeriet, kan der snige sig en ny brik ind i spillet, som er et muligt kompromis på et par af emnerne.

Producentforeningen har kort før de indledende forhandlinger forsøgt at flette en ny forhandlingsbrik ind i processen - et spor for de politikere, der ikke kan lide Public Service Puljen, men gerne vil give kanalisere flere penge over i public service-tv for børn og unge.

"Vi har både over for ministeren og flere af partierne – ikke alle – fremlagt et forslag om etablering af en 'Tv-fond', der tager det bedste med fra Public Service Puljen, men som er noget nyt," siger direktør i Producentforeningen, Klaus Hansen.

60 mio. i ny fond
Hovedtanken med fonden er, at der oprettes en fond med et støttebudget på 60 mio. kr, der kommer fra licensmidlerne - mod 37 mio. kr. i Public Service Puljen. De fordeles med 70 pct. til drama og 30 pct. til dokumentar, heraf skal 25 pct. være henvendt til børn og unge.

Forslaget indebærer, at DR og TV 2 regionerne også kan få gavn af puljen. I Producentforeningen nye fonds-model er det produktionsselskaber, der søger og får støtte til deres projekter - ikke tv-selskaber.

Eksportstøttemidler 
Som omtalt på MedieWatch, er et andet aspekt i Tv-fonden, at den med 7 mio. kr. skal kunne understøtte en internationalisering af de produktioner, der støttes.

Fonden skal kunne støtte, at private producenter kan gå til udenlandske tv-stationer og få finansieret produktioner, også kendt som pre-sales i fagsproget.

De 7 mio. kr., der tænkes hentet i Udenrigsministeriets eksportstøttemidler, skal også kunne bruge til markedsføring og eksport af færdige produktioner.

Bruttolisten af emner til forhandling
- Alle planer om et TV 2-salg begraves
- Merprovenuet på licenskontoen skal investeres i tv. Op mod 100 mio. kr.
- DR’s udlægningskrav mindskes til før medieforlig i 2010 niveauet
- Tekstjusteringer i DRs public service-kontrakt ulmer
- Neddrosling af Public service-puljen til før medieforliget 2010 (25 mio. kr.)
- Mere public service tv til børn- og unge gennem mere dansk produktion
- Styrkelse af de regionale TV 2-stationer
- Genindførelse af  ”sportslisten”. Dvs. at vigtige sports- og kulturbegivenheder i størst muligt omfang skal kunne vises på store, landsdækkende tv-kanaler
- Flere DR-transmissioner fra ballet, opera og skuespil på Det Kongelige Teater, så flere danskere kan få glæde af nationalscenen
- En langsigtet aftale om en radiostrategi for DAB og FM

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også