Engell: Hurtigt medieforlig bliver bredt

Regering og opposition har begge flere interesser i at få lukket et bredt medieforlig hurtigt, vurderer Hans Engell.
Per Fanefjord Laursen

Regering og opposition har begge en interesse i at lukke et bredt medieforlig i det nuværende politiske klima; også set i lyset af, at det er et lille forlig - en justering, siger kommentator Hans Engell.

Han tror, at brikkerne hurtigt falder på plads efter torsdagens medieforhandlinger, der formentlig slutter ved 17.00 tiden.

“Det medieforlig kommer formentlig hurtigt, selv om der er nogle punkter, hvor der skal handles. Jeg tvivler meget på, at oppositionen opgiver intentionen om at TV 2 skal privatiseres, men det kan man nok skrive sig ud af. De andre brikker bør det være muligt at finde fælles fodslag om,” siger han.

Medieforlig sætter stemningen
Begge parter har også en anden stor interesse i få enderne til at mødes på medieområdet.

“Efter medieforliget skal de mødes til mediestøtte-forhandlinger, hvor der er meget mere på spil. Det videre forløb går meget lettere, hvis man netop er blevet enige om et forlig,” siger Hans Engell, der forventer en kritisk opposition under mediestøtte-møderne, fordi processen skred i foråret, da mediestøtten af regeringen blev fedtet ind i den generelle erhvervsstøtte.

Den låste brik 24syv
Der er et element, der ifølge Engell burde udløse rivegilde ved medieforhandlingerne. Det er newstalk-radioen Radio 24syv.

“Som jeg hører på gangene, er hverken regering eller opposition særlig imponeret over, hvad der kommer af lyttertal og indhold fra 24syv. Skepsis vokser, og de tænker på, hvad de penge ellers kunne bruges til. Men radiostationen kan sove roligt. Man kan ikke ændre løbetid eller indholdskrav, uden at få konflikt med andre tidligere potentielle bydere,” siger han.

Hans Engell mener, at bruttolisten af emner til forhandlingerne ser således ud:

- Alle planer om et TV 2 salg begraves
- Merprovenuet på licenskontoen skal investeres i tv. Op mod 100 mio. kr.
- DR’s udlægningskrav mindskes til før medieforlig i 2010 niveauet
- Tekstjusteringer i DRs public service kontrakten ulmer
- Neddrosling af Public service puljen til før medieforliget 2010 (25 mio)
- Mere public service tv til børn- og unge gennem mere dansk produktion
- Styrkelse af de regionale TV 2-stationer
- Genindførelse af ”sportslisten”. Dvs. at vigtige sports- og kulturbegivenheder i størst muligt omfang skal kunne vises på store, landsdækkende tv-kanaler
- Flere DR-transmissioner fra ballet, opera og skuespil på Det Kongelige Teater, så flere danskere kan få glæde af nationalscenen
- En langsigtet aftale om en radiostrategi for DAB og FM

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også