'X Factor' er ikke et realityshow

Genren-betegnelsen ‘reality’ svirrer i luften, når tv-professionelle, journalister og andre skal karakterisere det danske tv-marked og - udbud.
Per Fanefjord Laursen

Genren-betegnelsen ‘reality’ svirrer i luften, når tv-professionelle, journalister og andre skal karakterisere det danske tv-marked og - udbud.

Men der er gået inflation i brugen af begrebet, og det forstyrrer en diskussion af mediet, når alt med rystet kamera bliver kaldt reality. Det ærgrer direktør Fredrik Hillerbrand fra produktionsselskabet, der høj grad har stået for den ægte vare - Strix TV.

Mange af de relativt billige tv-programmer, hvor almindelig mennesker eller semikendte optræder, er ikke reality-programmer,

“Meget af det, der udpeges som reality, er blot dokumentar i dokusoap genren, der kom til Danmark i 90’erne. Tag f.eks. formater som ‘Kaos i Skagen’-serien, TV3's 'Hospitalet' og diverse politiserier, hvor et kamerahold passivt følger begivenheder og klipper en tv-serie sammen,” siger Strix-direktøren.

Reality er kontrol og iscenesættelse
“Reality er i virkeligheden er relativ smal genre. Et program er et ægte realityshow, når tv-selskabet har placeret aktørerne et sted og iscenesat begivenhederne - handlingen. Det er den sondring, man bør lægge ind i en professionel diskussion,” siger han.

Reality-mærkatet er knap så stigmatiseret som for 5-6 år siden - i branchen i hvert fald - men det er stadig støj, når alt med rigtige mennesker kaldes reality. Fredrik Hillerbrand udnævner derfor 'Big Brother', 'Kongerne af Marielyst', 'Robinson' og 'Paradise Hotel' til kerne reality; tv-selskabet opstiller rammerne og styrer begivenhederne.

Skældsord blandt journalister
Direktør Merete Mortensen, Metronome TV, ønsker sig også klare definitioner af, hvad reality i virkeligheden er, især når hun taler med kollegaer i udlandet. Hun enig med Fredrik Hillerbrand i, hvad der udgør et kerne realityshow, men ikke helt på linje med ham i sondringen mellem dokusoap og reality.

“Jeg forstår rent faktisk godt begrebsforvirringen, for i Danmark er reality et belastet ord. Det bliver brugt som skældsord af især journalister. Som et eksempel på onde tv-programmer med onde tv-mennesker bag,” siger hun.

“En anden slags begrebsforvirringen opstår, når vi taler med vores kolleger i udlandet. For der kalder man programmer som 'For Lækker til Love' og 'Familien fra Bryggen' for unscripted reality. Reality er meget bredere i udlandet. Og ikke negativt ment,” siger hun.

Ifølge Strix TV's definition vil ‘X Factor’ falde i reality-kategorien?

“Jeg ville aldrig kalde X Factor et reality program. I min definition må der forekomme en form for ”kunstig virkelighed” for at høre til realitygenren,” siger Fredrik Hillerbrand.

“Nej, det giver ikke mening at kalde X Factor et realityprogram. Genren er underholdning og undergenren er talentshow; med sine egne stærkt afkodelige koder, som fx udstemninger,” siger Merete Mortensen.

Hos Strix TV har man aktuelt ingen ægte reality-produktioner igang, da Robinson Ekspeditionen er lagt på hylden. Til gengæld produceres bl.a. en ny 'Sunny Beach' til TV3, der er en klassisk doku-soap. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også