Frands M: EU-godkendelse af mediestøtte ikke et problem

Den nye danske mediestøtte-model bør uden de store vanskeligheder kunne runde EU og være på plads til ikrafttrædelse den 1. januar 2013, hvis embedsmændene i ministeriet gør forarbejdet rigtigt.
Per Fanefjord Laursen

Den nye danske mediestøtte-model bør uden de store vanskeligheder kunne runde EU og være på plads til ikrafttrædelse den 1. januar 2013, hvis embedsmændene i ministeriet gør forarbejdet rigtigt.

De eksisterende mediestøtte-ordninger skal typisk ikke anmeldes til EU-Kommissionen, før de kan iværksættes. Hvis regeringen f. eks. lykkedes med at forhøje lønsumsafgiften, som der er luftet mulighed for, er det ikke statsstøtte, men blot en ny afgift/skat. Den skal ikke notificeres ved Kommissionen, lyder vurderingen fra medieprofessor Frands Mortensen, Aarhus Universitet.

“Men hvis distributionsstøtten skal udvides til også at omfatte fritstående internetmedier, vil dette være en udvidelse af kredsen af støttemodtagere, og så har vi en ny støtte, der skal anmeldes,” siger Frands Mortensen til MediaWatch.

Godkendt på to måneder
Frands Mortensen lufter regelmæssigt sin bekymring over EU’s ekspedition af mediesager, men i dette tilfælde tror han, at EU Kommissionen vil kunne godkende en ny mediestøttemodel inden for to måneder, hvis anmeldelsen af en ny støtteordning er præcis.

Frands Mortensen mener således, at en række ændringer af de danske støtteordninger, der overholder EU-reglerne, uden de store vanskeligheder vil kunne vende EU og være på plads inden 1. januar 2013.

Nærmere undersøgelser
Juraprofessor Søren Sandfeld Jakobsen, Aalborg Universitet, tror, at timingen kan være mere usikker. Det afhænger helt af indholdet i den nye mediestøttemodel.

“Der er forskellige frister efter den såkaldte procedureforordning. Hovedreglen er, at ændringen i støtten skal godkendes inden for 2 måneder. Hvis Kommissionen imidlertid finder, at der er tvivl om, hvorvidt støtten er i overensstemmelse med statsstøttereglerne, og
at det kræver en nærmere undersøgelse, kan det tage op til et par år. Reglerne må ikke gennemføres, indtil undersøgelsen er færdig, og der foreligger en afgørelse,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også