Radio 24syv får en total programoverhaling

Radio24syv har i snart seks måneder sendt nyheder og debat ud over hele Danmark. Nu er newstalk-radioen klar med de første justeringer af programmer, værter og sendetidspunkter. Flade-overhalingen er timet nu, fordi radioens programkrav ifølge sendetilladelsen skal være fuldt implementeret den 1. maj.
Per Fanefjord Laursen

Radio24syv har i snart seks måneder sendt nyheder og debat ud over hele Danmark. Nu er newstalk-radioen klar med de første justeringer af programmer, værter og sendetidspunkter.

Flade-overhalingen er timet nu, fordi radioens programkrav ifølge sendetilladelsen skal være fuldt implementeret den 1. maj.

Der er ikke drastiske omvæltninger i vente, men fladen får en afpudsning, der skal sikre en mere homogen flade, et bedre flow - og en flade, der bliver appetitvækkende for langt flere, således at 24syv de næste seks måneder kan tiltrække langt flere ugentlige lyttere.

Programkrav hæmmer lytterjagt
Direktør Jørgen Ramskov erkender gerne, at lytterudviklingen de første måneder betyder, at målsætningen på en halv mio. i ugentlig dækning den 1. november 2012 er en stor mundfuld

”Vi vipper omkring 300.000 ugentlige lyttere og skal nå 500.000 til november. Så det er en udfordring, der var nemmere at løfte, hvis vi lavede en rendyrket talkradio; med profilerede værter med skarpe meninger og kanter. Det kan vi ikke på grund af programkravene, der betyder, at vi skal mere rundt i kulturen og mange andre stofområder og genrer.”

24syv gik on-air den 1. november, hvor mange programmer og uerfarne værter kom i luften med kort varsel og svingende forberedelse. Nu har 24syv-ledelsen lyttet til eget produkt og er klar til at handle på de erfaringer, der er gjort med programideer, form, flow - og ikke mindst 24syvs rolle i mediebilledet; især overfor P1.

”Vi satte rigtig mange nye programmer og værter i luften for seks måneder siden. Vi forbliver tro mod vores plan om at give god plads til taleradio eksperimenter, men der er også eksperimenter, der har haft deres tid,” siger han.

Uhomogen, uden identitet
Den radiofaglige kritik af 24syv har gået på, at radioen gør det sværere for sig selv; der mangler en identitet og fornemmelse af 24syv, når man tuner ind; radioen er helt uforudsigelig og påtvinger regelmæssigt sig selv en total udskiftning af lyttere, fordi den er voldsom uhomogen i stil, værter, form og indhold.

”Vi har kigget på vort flow og forsøgt at identificere de tidspunkter, hvor vi skifter mange lyttere ud. Men de findes ikke. Vi har et rimeligt godt flow med de lyttere, vi nu har, og vi bør erkende, at hverken P1 eller 24syv nogensinde bliver helt stringente radioflows som andre radiogenrer. Taleradio er og bliver forskelige programmer, der kommer efter hinanden, som skifter emner, værter og stil,” siger Ramskov, der minder om, at radioens usikre skridt på flere områder må tilskrives, at det er ny baby – kun 5½ måned.

”Vi skal til gengæld være bedre til at levere en radio, der er mere uformel og tættere på lytterne, end P1 er – og vi mangler identitet. Det er rigtigt.”

Den tilpassede programlinje er også udført med anden erfaring in mente: Talkradio i mod- og samspil med P1 kan med fordel favne lidt bredere og være mere underholdende. Og så skal profilen være yngre end nu. Flere af de 30-50 årige skal finde radioen.

Formiddagspotentiale skal udnyttes bedre
Derfor bliver den mest signifikante ændring, at ’Iben og Mødregruppen’ flyttes til kl. 13.00, hvor lytterprofilen også er yngre.

"Møderne" afløses af to timers faste debatprogrammer fra 10-12.00, der bør favne bredere og gavne 24syvs opbakning i radiomediets ’lille primetime’ – hverdagsformiddagene. Millionærklubben bliver hvor den er kl 9.00.

24syv indfører sine første temadage efter 1. maj, som radioen ifølge koncessionens skal levere 24 af om året. De krævede daglige satireprogrammer placeres kl. 15-16.00.

Nyheds- og aktualitets udbuddet forbliver stort set uændret, herunder de tre vigtige morgentimer. Dog er det besluttet at internationale magasin Globus deles i to programmer over dagen på én time hver med en kl 12-13 og en sen time kl 23-24.00

Største udlugning aften og nat
Det er netop især i tidsrummet efter kl 18.00 og hele natten, at der justeres mest.

Det nuværende koncept i Nattevagterne nedlægges. Der skal indføres et ens natte-format, der er uafhængig af skiftende værter og mere i trit med lytterne og tidspunktet. Det fører til en vis udskiftning af værter som nattevagter. Programmet ’Mortens aften’ nedlægges.

Der er også et klassisk talkradio-format på vej senere på foråret – nogle timer hver aften hvor man kan ringe ind og stille spørgsmål om emner, som f.eks. jura og sundhed. Et klart forsøg på en foryngelseskur. 'Gode råd' fladerne betyder også tilgang af nye værter.

24syv indfaser mere musik i programmerne, og søsætter et musikeksperiment om aften, hvor lyttere hver uge skal følge tilblivelsen af et musikstykke. Senere i foråret kommer egentlige musikprogrammer med redaktionel behandling af musik.

Har 24syv ikke især behov for et folkeligt fyrtårn i løbet af ugen, der skaber snak over frokostbordene, trækker folk til og løfter dækningen op nær de 500.000?

”Vi ville gerne have det. Det er nok ikke forventeligt, at man udvikler fyrtårne efter et halvt år. Det er heller ikke nødvendigvis muligt at planlægge programfyrtårne – de opstår oftest uventet og med tiden. Men vi skal have de fyrtårne. 24syv har rigtig godt af, at der noget i fladen, som man skal og høre på en uge.”

Læs flere detaljer om ændringer her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også