MediaWatch

Politisk strid ulmer om ledige licensmillioner

De licensmidler, der ikke uddeles til DR og andre, udgjorde 41 mio. kr. 2011, men er muligvis over 100 mio. i år, fordi DR bliver stadig bedre til at opkræve licens, vurderer kilder over for MediaWatch. 

De licensmidler, der ikke uddeles til DR og andre, udgjorde 41 mio. kr. 2011, men er muligvis over 100 mio. i år, fordi DR bliver stadig bedre til at opkræve licens, vurderer kilder over for MediaWatch. 

Noget så usædvanligt som et "ledigt" disponibelt beløb vækker ikke overraskende politikernes interesse.

Ifølge tillægsaftalen mellem VKO fra august blev den overskydende licens parkeret på sidelinjen, indtil Dyremose-udvalget havde præsenteret sit oplæg. Dyremose-udvalget havde således heller ikke inddraget de midler i sine scenarier.

Nu er Dyremose-oplægget for længst fremlagt, og banen synes åben. Men i mellemtiden er det politiske flertal skiftet.

V: Digital omstilling
Medieordfører Ellen Trane Nørby (V) ser helst, at de ledige licensmidler glider over i mediestøtte-diskussionen, hvor de kan forstærke en indsats for at fremme digitale medier.

“Vi mener de helt oplagt kunne gå til Innovationspuljen. Så de kan være med til at sikre en teknologisk omstilling af dagblad og medier generelt,” siger V-ordfører.

Flere interesser i spil
I dag tyder meget på, at kulturminister Uffe Elbæk ser anderledes på de ledige millioner, end både Venstre og regeringspartneren Mogens Jensen (S).

Ifølge MediaWatchs kilder foretrækker Mogens Jensen og Socialdemokraterne at lade ledige midler glide videre til DR, mens Uffe Elbæk hellere vil støtte medier for børn og unge, især med flere online tilbud. Ministeren ser altså gerne de ekstra midler omsat til mere innovation,  men i medieforligs-regi og målrettet børn og unge. Dog næppe under Public service-puljen, som regeringen, især Mogens Jensen, er skeptisk overfor i nuværende form.

Overskud fordeles under forhandlinger
Kulturministeren strejfede selv de ekstra millioner forleden i et interview med MediaWatch. Netop prioriteringen af overskydende licensmidler - kombineret med nye initiativer for børn og unge - er en glimrende anledning til, at Venstre og andre bør møde op til medieforhandlinger senere på foråret, sagde han.

“Der er god grund for dem til at deltage. Hvis de vil være med til at fordele det licensoverskud, der er på et antal millioner, som kan bruges til at styrke public service, så må de møde op. Derudover er der prioriteringer for børn og unge, som jeg håber oppositionen vil være med til,” sagde Uffe Elbæk.

Politisk fravalg
Men Venstres ordfører køber ikke forestillingen om, at ledige licensmidler er låste til medieforliget og ikke kan ‘krydse over’ og virke i mediestøtte-regi.

“Det er en politisk beslutning. Hvis det ikke var muligt, (at de indgår i mediestøtten, red.), så havde kulturministeriets embedsmænd helt sikkert haft den indvending tilbage i august måned, da tillægsaftalen pegede på den mulighed,” siger hun.

Et helt tredje problem med licensmidlerne er så, at det kan være problematisk i forhold til EU lovgivning at anvende dem til kommercielle medier.

Mere fra MediaWatch

ViacomCBS sælger studiebygninger i milliardhandel

Den amerikanske mediekoncern ViacomCBS skiller sig af med over en million kvadratmeter studieområder og -bygninger, som har dannet ramme om et væld af tv-shows og optagelser af serier og film siden 1928.

Seneste nyt

Se flere jobs