Strand: Kontant vildleder om Boxer

Teleanalytiker og konsulent John Strand sendte går aftes en klagemail over 'Kontant' til DR's seeredaktør Jacob Mollerup, der har kvitteret for modtagelsen.
Per Fanefjord Laursen

Teleanalytiker og konsulent John Strand sendte går aftes en klagemail over 'Kontant' til DR's seeredaktør Jacob Mollerup, der har kvitteret for modtagelsen.

“Jeg synes DR som public service kanal burde sætte sig lidt bedre ind i deres egen branche, før man laver programmer, som det de sendte i aftes (om digital-tv og Boxer TV, red.)", skriver John Strand, der driver virksomheden Strand Consult og har fulgt digitaliseringen af tv- og teleområdet i 12-13 år i ind- og udland.

John Strand undrer sig grundlæggende over, at Kontant betragter digitaliseringen som et problem:

"Programmet nævner ikke, hvad digitaliseringen betyder for danskernes mulighed for at få større valgfrihed, og Kontant glemmer at fortælle, at digitaliseringen har betydet, at DR har kunnet lancere en række nye tv-kanaler, som der nu er blevet plads til".

"Jeg mener ikke, at man kan lave et forbrugerprogram, der vildleder seerne i en grad som aftenens Kontant gjorde. DR er for seriøs en medievirksomhed til den slags," skriver Strand til Jacob Mollerup. 

DR har selv al ekspertise
Strand foreslår, at Kontant burde have spurgt DR's interne førende ekspert, Carsten Corneliussen, om digitaliseringsprocessen i Danmark; hvordan den er gennemført, og hvad den har betydet for medievirksomheden DR.

John Strand fremhæver i mailen til DR udvalgte misforinformationer:

I programmet fremgår det, at seerne efter den 11. januar kun kunne se TV 2, hvis man er kunde hos Boxer, men det er ikke tilfældet.  Der er et hav af andre udbydere, også ud over de traditionelle som YouSee og Stofa.

Derudover finder John Strand det også stødende, at DR's medarbejdere i programmet hævder, at det er gratis at modtage DR, og han skyder på de cases og argumenter, der blev præsenteret i programmet.

Forbrugerne har altid haft et delansvar
Et af programmets nøglecases i kritikken var manden ‘Leif Bigum’.

“Han har antennneproblemer, som skyldes, at han er gået fra en analog til en digital løsning; manden har brug for en ny antenneforstærker. På samme måde som den gang, han skiftede sit sort/hvide tv ud med farve, så måtte han bruge nogle penge på at få adgang til den nye teknologi ved at købe ny hardware. Det gjaldt også den gang, vi gik fra analoge mobiltelefoner (NMT) til digitale mobiltelefoner (GSM) – rent faktisk, så er vor verden fyldt med eksempler på, at når ny teknologi kommer på markedet, så kræver det, at forbrugerne skal købe ny hardware for at bruge den. Det burde Kontants redaktion vide.”

John Stand mener også, Forbrugerrådets repræsentant Martin Salomon rodede rundt i begreberne i sin kritik:

“Manden har ikke forstået, at det er Teracom der har bygget og driver sendenettet, og at det er Boxer, der leverer tv-programmerne. Han ved ikke, at der ikke er en forbindelse mellem TV 2 og Boxer, ud over, at Boxer tilbyder deres kunder at få TV 2," skriver Strand, der kalder det useriøst, når Forbrugerådet gør Boxer ansvarlig for en politisk beslutning for ti år siden om at digitalisere tv-sendenettet.

Ekspert klippet stramt
Omvendt anerkender John Strand, at Kontant-kilden Knud Erik Skouby, der en af nøglepersonerne i tv-digitaliseringen, er en yderst kompetent aktør.

Men han bliver brugt af DR, mener Strand:

“DR klipper ham hårdt og vælger at fejlfortolke ham således, at man i intervievet med Steen Ulf Jensen fra Boxer påstår, at TV 2's kvalitet er faldet efter den 11 januar – det er ikke tilfældet. Det ved Kontant godt, men man vælger alligevel at fremføre en fejlagtig påstand for at krydre programmet.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også