EB: Problematisk debat-kurs på Politiken.dk

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen advarer mod, at alle netaviser går samme smalle debat-vej som Politiken.dk.

Politiken.dk lancerede i sidste uge et nyt kommentarsystem, der en gang for alle lukker af for den anonyme debat sitet. Kun registrerede brugere, hvis navn og adresse er tjekket i cpr.-registret, kan fremover blande sig i debatten på nettet.

Det var det seneste strammer-skridt i den tendensen mod at kvalificere avisernes netdebat og komme anonyme tilsvininger til livs. I modsætning til andre dagblade er Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen dog skeptisk over for løsningen, selvom han er enig i behovet for at trække grænser.

"Jeg kan på den ene side godt forstå, at det er vigtigt for dem at kvalificere debatten, men på den anden side er det også vigtigt, at der er debatfora, hvor man kan debattere frit fra leveren. Jeg ville være meget bekymret, hvis alle lukker ned for kommentarer på den måde, som Politiken.dk gør det," siger Poul Madsen.

Tiltrække flere
På Ekstra Bladet har man i to et halvt år kørt med Facebook-login for debattører. Dels for at tiltrække flere brugere, dels for at nuancere debatten. Selvom FB-login ikke er en garati mod anonyme indlæg, har modellen virket ifølge Poul Madsen, der ikke ser det mere valide kommentarsystem Politiken.dk har indført som et forbillede.

"Det vil betyde, at mange ikke vil deltage i debatten og så risikerer man, at den i stedet kommer til at foregå i nogle lukkede rum. Det er vigtigt for et demokrati, at man har en lødig debat, men hvis man lukker for meget ned, risikerer man, at der sidder nogle med ekstreme holdninger, som føler sig endnu mere marginaliseret, og som kan ende med at gribe til voldshandlinger i stedet for at skrive "røv" i en netdebat," siger Poul Madsen.

"Dermed ikke sagt, at vi skal være et uovervåget Eldorado, hvor man kan skrive hvad som helst, men den allervigtigste moderator er debatørerne, der kan melde dem, der går over stregen, og så vores egne moderatorer," siger Poul Madsen.

FB-login på Berlingske
På Berlingske har man også indført Facebook-login på B.dk inden for de seneste uger. Det skete som et led i sommerens beslutning om at stramme grebet om netdebatten - efter den diskusion Utøya-tragedien bl.a. udløste om spredningen af rabiate holdninger via netavisernes debatfora. Berlingske har ikke tænkt sig at skærpe kontrollen yderligere ala Politiken.dk - men afviser ikke tanken.

"Det har vi ikke planer om på nuværende tidspunkt, men vi vil se tiden an og også følge, hvad andre gør," siger chefredaktør Tom Jensen, der er ansvarlig for debatten på B.dk.

Hos Jyllands-Posten indføres også Facebook-login i løbet af foråret som et forsøg. Avisen har allerede lukket helt af for, at læserne kan kommentere avisens ledere online.

"Det var et første skridt i retning af at få net-debatten flyttet ind i vores kommende Premium-univers. Det skulle også ses som et signal til de mange debattører, som ikke var i stand til at holde den nødvendige selvjustits mht. god tone og ordentlig debatkultur," siger chefredaktør Jørn Mikkelsen.

Jyllands-Posten understreger, at Facebook-login kun er et eksperiment - og at man ikke har truffet endelig beslutning om, hvilken login-model man vil vælge endeligt.

Flere forskellige debatter
På et punkt går Ekstra Bladet dog også selv med overvejelser om at bruge Politiken-modellen i netdebatten. For ud over debatten på Nationen og det paralelle debatunivers, der er opstået på Ekstra Bladets Facebookside, overvejer avisen at segmentere netdebatten mere og tilbyde særskilte betalings-debatfora for mere "professionelle" debattører.

"Det er en af de overvejelser, vi har. Det er typisk de professionelle som bruger meget tid dagligt på debatten, som det vil være målrettet mod, og som så får nogle særlige fordele her," sige Poul Madsen.

Er det også for at fjerne kværulanterne?

"Det er en måde at sige, at hvis man vil have en bestemt type debat, så er det der, det foregår. Vi har ikke det fjerneste imod kværulanter, men vi vil samtidig også gerne sikre, at nyhedsdebatten ikke bliver afsporet på en måde, så det afskrækker andre fra at være med," siger Poul Madsen.

- LR

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også