Mediabureauer taber terræn hos annoncørerne

Kun 16 procent af annoncørerne peger på mediabureauet som vigtigste samarbejdspartner - en svækket position i forhold til reklame- og webbureauerne, viser ny måling.
Per Fanefjord Laursen

Mediabureauerne har i de sidste par år tabt indflydelse, viser nyeste imageanalyse fra MyResearch og Bureaubiz.

For tre år siden svarede tre ud af ti marketingansvarlige i imageanalysen, at mediabureauet var deres vigtigste samarbejdspartner.

Det var et højt niveau, der var med til at befæste mediabureauernes nøgleposition i mediebranchen. I den nye analyse er tallet halveret, mens reklamebureauerne holder niveauet som den primære partner for godt halvdelen af annoncørerne.

Vinderne i dagens medieverden er webbureauerne, som 21 procent nu peger på som vigtigste sparingspartner,

Pengene bliver hos mediabureauerne
Mediabureauerne er dog stadig omdrejningspunktet for store dele af medieverdens pengestrømme, men verden er i forandring, og nye medier spiller en stadig større rolle.
 
"Det er reklamebureauerne, der leverer koncepterne, og det er ret vigtigt. Væksten i markedet ligger på online, og derfor er det naturligt, at nogen af disse (web)bureauer vinder frem," siger direktør Otto B. Christiansen, Dansk annoncørforening, til Bureaubiz.

Mange rådgivere
Mediabureauer må arbejde hårdere og være bedre til at bevise sit bidrag til annoncørerne, siger Maxus-direktør Henrik Abraham til MediaWatch.

”Jeg tror, forklaringen på resultatet er, at annoncører har stadig flere samarbejdspartnere, som web-, search-, reklamebureau, direct marketing, mediabureau, social bureau, pr-bureau, mobile-marketing og ikke mindst in-sourcing af medierelaterede opgaver. Tilgangen af digitale samarbejdspartnere betyder nok, at mediabureauet som den vigtigste partner bliver lidt udvandet. Når det er sagt, så tror jeg også, det bevæger i cyklusser, og at reklamebureauerne er vågnet op."

Danske Banks marketingdirektør, Joachim Rubow, mener, at mediabureauerne ikke har udnyttet en oplagt mulighed for at placere sig i en ny, vigtigere i relation til kunderne.

"Jeg ville som udgangspunkt mene, at mediabureauerne med deres organisation, kompetencer og indsigt burde have potentialet for at udvikle sig til en slags bureaubranchens McKinsey. Men jeg oplever egentlig ikke, at der er nogen, der har evnet kombinere deres indsigt med en slags strategisk værktøjskasse, der ville kunne give den position," siger Joachim Rubow.

Ny generation på vej
Han mener også, at reklame- og online bureauerne gensidigt har modnet og udviklet hinanden, og en ny generation er på vej. Her er mediabureauerne muligvis blevet sorteper.

Der er kommet flere online-ansvarlige med imageanalysen, hvilket kunne være årsagen til, at web-bureauerne vinder frem. Betragter man imidlertid tallene ’renset’ for online-ansvarlige, tegner de en smule bedre for reklame- og web-bureauerne, men er uændret for mediabureauerne. Antallet af onlineansvarlige ændrer ikke nævneværdigt på analysens resultat, oplyser adm. dir. Mogens Østergaard, MyResearch.

Kilde: Bureaubiz

Om analysen: MyImage gennemføres af MyResearch. Undersøgelsen er gennemført online via mail. 384 marketingansvarlige har gennemført, hvilket giver en svarprocent på 26. De 384 marketingansvarlige repræsenterer et samlet markedsføringsbudget på 14,4 mia. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også