MediaWatch

Engell: Elbæk tilpasser sig medieverdenens realiteter

Kulturministerens opgave er nu at blive enig med de andre regeringspartier. Sværest bliver medieordfører, Mogens Jensen (S), som har en helt anden opfattelse af DR’s placering og behov, vurderer Hans Engell.

Den nye kulturministers hvedebrødsdage er slut, og den mediepolitiske virkelighed har ramt Uffe Elbæk (R). Embedsmændene i Kulturministeriet er ved effektivt at sætte sig på ham, og det mærkes tydeligt i forhold til medieområdet, hvor Elbæks udmeldinger er langt mere forsigtige end tidligere.

Han føler sig frem, lyder en status fra kommentator Hans Engell, der har sonderet den mediepolitiske stemning for MediaWatch.

”Uffe Elbæk er nu langsomt ved at lære, hvad det vil sige at være politiker, og hertil hører, at han først og fremmest skal være enig med de to andre regeringspartier, før han kan bevæge sig videre. Og han mangler bl.a. at tage den socialdemokratiske tunge dreng Mogens Jensen i ed. Den nye gruppeformand har bl.a. en helt anden opfattelse af Danmarks Radios placering og behov end den nye uprøvede kulturminister,” siger Hans Engell.

Ikke så langt fra Ellen Trane
Engell hæfter sig ved, at den lodrette ordre til de nye radikale ministre fra Margrethe Vestager lyder, at de skal gå efter brede forlig med de borgerlige partier.

”Derfor er Elbæk ved at prøve sig frem i forhold til V og K, hvor især Venstres erfarne Ellen Trane Nørby bliver en central nøglespiller, men ikke uoverkommelig, for på flere områder har Elbæk faktisk været mere enig med Venstre end med socialdemokraterne.”

Langvarig mediestøtteforhandling
Hans Engell tror ikke, at Uffe Elbæk har travlt. Engell forventer, at forhandlingerne om mediestøtten bliver en langvarig proces.

Som udgangspunkt har anbefalingen fra embedsværket været, at Elbæk skal læne sig op af Dyremose-udvalgets rapport, som formentlig bliver grundlag for forhandlingerne uden store ændringsforslag fra ministeren.

Ud over de politiske aspekter har ministeren det problem, at han ikke har nye penge med til forhandlingsbordet. Ligesom de andre ministerier vil Kulturministeriet være spændt hårdt for, og der er ikke en krone til at udvide den samlede mediestøtte – det hele skal findes inden for eksisterende rammer. Uffe Elbæk skal samtidig undgå at gøre sig uvenner med de forskellige aktører – dagblade, netmedier, DR, TV 2 og de andre - medmindre det sker på vegne af en samlet forligskreds.

”Så status lyder, at den nye minister behøver tid for at sætte sig ind i stoffet – at han ikke har hastværk med forhandlingerne – og at han vil lytte, uden selv at lægge alt for meget på bordet, udover den betænkning, der allerede er udkommet,” siger Hans Engell.

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Seneste nyt

Se flere jobs