Hvad nu, Uffe Elbæk

Hvad er medieagendaen for den helt nye kulturminister, og hvad kommer først? Dagens mediepolitiske analyse opridser flere spørgsmål end svar.
Per Fanefjord Laursen

Før valget fremlagde kulturminister Uffe Elbæk (R) som spritny kandidat et længere udspil på medieområdet; endda i overraskende detaljer - herunder norsk inspiration for udvikling af digital radio og et FM-sluk.

Nu skal han i den nærmeste tid først tale sig tilrette med partnerne fra SF og S, som har klare holdninger til medieverden. Den nye kulturminister er eksempelvis fortaler for den gældende public service-pulje - stik modsat S og SF.

Hvad nu?
Rækkefølge og timing for den nye minister er uhyre svær at tolke på. Det almindelige medieforligsstof handler trods alt kun om justeringer, som V og K måske endda kunne tilslutte sig. Omvendt ligger der én grydeklar anbefaling fra branchen via Dyremose-udvalget, som er lige til at gå til. Hvis altså den nye regering er enig i anbefalingen.

Branchen forventer, at første skridt er en hurtig indkaldelse til en forhandling om den anbefaling til en mediestøtte-revision, som Dyremose-udvalget præsenterede forleden.

Det hedder da også i regeringsgrundlaget, at kulturministeren vil indkalde partierne til politiske forhandlinger på baggrund af Dyremose-rapporten, og hér må det forventes, at partierne har en bred interesse i at være med i et forlig. Der vil formentlig blive indgået et forlig isoleret omkring omfordeling af den hidtidige distributionsstøtte til produktionsstøtte, herunder til IP-baserede, fritstående medier med demokrati-oplysende indhold.

Det hedder sig, at kulturordfører Mogens Jensen (S) har travlt og vil skubbe på, for at denne forhandling indledes inden udgangen af 2011 - også Venstre ønsker hurtig handling.

Genforhandling af medieforlig
Der ventes også en genforhandling af medieforliget med alle partier, hvor det nye flertal vil søge at luge ud i de tiltag, som det smalle medieforlig besluttede i maj 2010.

Det er klart, at TV 2-privatiseringen er helt skrinlagt, og sandsynligt at product placement-tilladelsen droppes. Den borgerlige lancering af seriøs taleradio udenfor DR - Radio 24syv - som Socialdemokrater og SF var rygende uenige i, kan der ikke rokkes ved.

Justering af DR's ps-kontrakt
Der tales om, at DR skal kompenseres for de 93. mio. årligt, som Radio 24syv får fra licensmidlerne. Og om at der skal rettes i elementer af den public service-kontrakt, som med stort besvær blev skrevet færdig i januar. Et overkommeligt greb kunne være at droppe én eller begge af DR’s værditests.

Det afhænger dog især af, hvad DR selv siger inden de politiske forhandlinger. Det er langt fra sikkert, at den siddende generaldirektør og bestyrelsesformand drømmer om store forandringer i den kontrakt, som hele organisationen netop har indrettet sig på gælder de næste fire år.

Men hvis et nyt flertal påny giver DR frie hænder til at lancere nye tv/radio-kanaler, og frihed til at udvikle sig online, er det svært at se, at DR-toppen vil beklage sig.

DR har allerede tilpasset sig til de økonomiske rammer, som medieforliget skabte, men vil næppe bekæmpe at der kommer flere millioner ind på kontoen. Det kun ske ved, at den ønskede pristalsregulering af licensen blev indført. Hvis et nyt flertal vil lempe DR’s udlægningskrav tilbage til før seneste forlig, som Mogens Jensen ønsker, er der næppe heller modstand der.

De løse emner
På forhandlingslisten er også et bredere politisk ønske om undersøge muligheden for at indføre regler for udbydere af tv-pakker for at fremme at forbrugerne har et mere a la carte tv-valg. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens rapport om emnet, der blev sat i gang for halvandet år siden, har samlet støv på hylden og venter på, at en ny regering tager teten.

Det er også tænkeligt, at S og SFs interesse i at genindføre en liste med begivenheder, som skal ligge på nationalt tv kommer i spil. Ny fokus på især landskampe og tv var allerede del af det gældende medieforlig, men uden reel opbakning fra V og K. Uffe Elbæk har dog nået at vise høflig interesse for den sag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også