Dét vil Uffe Elbæk på medieområdet

Mediebranchens nye minister bliver den nyvalgte Uffe Elbæk(R), som Mediawatch talte med for to uger siden. Få den nye ministers medieholdninger her.
Per Fanefjord Laursen

Senest opdateret d. 3.10., kl. 09.15. Ny kulturminister bliver den nyvalgte, radikale politiker Uffe Elbæk, oplyser TV 2 News.

Den 57-årige kulturpersonlighed er især kendt fra den alternative kulturscene, blandt andet som en af initiativtagerne til det kulturelle iværksættermiljø Frontløberne, kulturudvekslingsprojektet Next Stop Sovjet - og ikke mindst den danmarksberømte uddannelse Kaospiloterne. Han har på den politiske front tidligere været formand for Kulturministeriets Udviklingsfond og byrådsmedlem for De Radikale i Aarhus gennem seks år. 

Netmedier skal have støtte
MediaWatch interviewede ham under valgkampen om nogle af hans mediepolitiske synspunkter, hvor han bl.a. bekræftede, at han støtter en omlægning af mediestøtten. Hans fokus er, at internetmedier skal have støttemuligheder, og han ønsker bl.a. at belønne medier, der beskæftiger sig med integration og EU-stof.

”Jeg savner mangfoldighed i medierne. Også i mediernes emnevalg. Og her har vi som politikere et ansvar. Jeg har derfor nævnt integration som et område, som medierne ikke tager alvorligt nok. Og EU som et stofområde som medierne også underprioriterer i forhold til den betydning, det har for lovgivningen og den måde, som livet former sig på i Danmark," sagde han til Mediawatch under valgkampen.

Derudover støtter han den nuværende, udvidede public service-pulje; han er interesseret i en hurtigt udvikling af DAB som platform - herunder et sluk af FM i 2021 - og han vil fjerne programkravene til Radio 24syv.

"Vi bliver nødt til at bryde nogle af de gamle kamppladser ned. Danmark er et lille sprogområde, med mindre end seks million indbyggere, og det er vigtigt at vi på alle måder søger en mangfoldighed i medierne. til glæde for kulturen og demokratiet. Vi er i dag ikke bange for at støtte private dagblade og bør også fortsat give mulighed for at privat radio og tv kan få et kvalitativt løft. Det er blevet forsøgt med Public Service puljen. Og det er der kvaliteter i: de kommercielle medier når dele af befolkningen som DR ikke har fat i. Og måske heller aldrig får fat. Især de unge," sagde Uffe Elbæk.


10 år siden sidst
Pilen pegede søndag aften på en radikal afløser til Per Stig Møller (K) i Kulturministeriet. Dermed blev det ikke til en kulturministerpost til den socialdemokratiske medieordfører, Mogens Jensen, der har været blandt kandidaterne - eller til De Radikales Manu Sareen, der på det seneste har været nævnt som et varmt bud til posten - han bliver i stedet kirke- og ligestillingsminister.

Blandt de opgaver, der ligger på den nye kulturministers bord, er Dyremoseudvalgets anbefalinger til en omlægning af mediestøtten, der blev præsenteret i fredags. Flere brancheorganisationer har opfordret politikerne til at sætte reformarbejdet i gang hurtigst muligt - men kilder med kendskab til den politiske proces peger på, at det kan blive 2013, før en ny støttemodel bliver en realitet.

Det er 10 år siden De Radikale sidst havde posten som kulturminister, den gang var det Elsebeth Gerner Nielsen, der sad i stolen fra 1998 til 2001 - hun er i dag rektor for Designskolen i Kolding.

Uffe Elbæk har senest været direktør for World Outgames-eventen i 2009 og herefter direktør i konsulentfirmaet Change the game.

Læs også De Radikales svar på 13 mediepolitiske emner her, hvor Morten østergaard bl.a. slår et slag for, at DR får en ren ungdoms tv-kanal.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også