V: Mediestøtte til nyheder frem for aviser

Friere tv-valg, en mediestøtte, der åbner for udviklingen af digitale medier, og et TV 2-ejerskab ala DONG. Sidste Medie13'er står Venstre for.

Dagens Medie13'er besvares af Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby (foto).

1. Hvad vil du arbejde for på den mediepolitiske front i den kommende valgperiode?

"Jeg ønsker fortsat at arbejde på at omlægge mediestøtten, så den går hånd i hånd med den teknologiske udvikling og fokuserer mere på indhold, frem for platform. Jeg vil fortsætte mit arbejde med at styrke de regionale medier og den regionale nyhedsdækning, og så skal danskerne tilbydes endnu mere frit valg af såvel radio- og tv-kanaler som udbydere."

2. Vil den mediepolitiske retning blive ændret, hvis regeringsmagten skifter? – hvis ja, hvordan?

"Oppositionen truede med at rulle medieforliget fra sommeren 2010 tilbage efter et folketingsvalg, hvis de ville få flertal, da vi vedtog medieforliget. Det åbner selvfølgelig for, at medieforliget ændres. Det vil medføre, at mediebilledet i Danmark vil blive mindre mangfoldigt og innovativt, da oppositionen stort set kun ønsker, at støtte de radio – og tv-kanaler, som DR udbyder, og ikke tør satse på fremtidens teknologiske muligheder. TV 2's fremtid vil også blive mere ustabil, da rød blok ikke ønsker en privatisering af TV 2. En ny rød regering vil bremse mediernes udvikling, og Danmark vil blive sat af i forhold til udlandet, da oppositionen ikke ønsker udvikling, men stilstand. Men når det så er sagt, så håber jeg da klart, at vi kan finde brede fælles løsninger, hvad end der sker. Valget betyder alt andet lige, at luften renses, og der forhåbentligt igen kan arbejdes konstruktivt."

3. Skal tilskuddet til blade med et oplag under 3000 bevares?

"For Venstre er det vigtigt, at resultaterne fra medieudredningen samt Dyremose-kommissionen danner grundlag for en grundig og fordomsfri diskussion om fremtidens mediestøtte. Danmark har et højt mediestøtteniveau, og der er derfor behov for at se på, hvordan vi anvender støtten. Alt skal vendes. Hvad der skal ske med tilskuddet til blade med et oplag under 3000 har Venstre endnu ikke taget stilling til."

4. Skal fritstående netmedier have mediestøtte?

"Venstre ønsker en grundig diskussion om fremtidens mediestøtte. Vi ønsker, at støtten tilfalder indholdet frem for platforme, og derfor skal netmedier også inddrages i diskussionen om fremtidens mediestøtte. Så ja, men hvordan modellen præcist skal indrettes må bero på anbefalingerne fra Dyremose-udvalget. Vi har desuden i medieforligskredsen reserveret 41 millioner til at kunne realisere anbefalingerne fra udvalget, så det ikke ender i et frugtesløst nulsumsspil, hvor ingen ønsker ændringer i frygt for deres egen del af kagen."

5. Skal FM4 tilbage til DR, når 24syvs koncession udløber?

"Nej, vi skal ikke tilbage til DR’s monopolstatus på radioområdet. Vi ønsker også mangfoldighed på medieområdet. Det gælder også på radioområdet, og med den nye radiokanal Radio 24/7 har vi skabt rammerne for at kunne bryde det monopol, Danmarks Radio stort set har på det landsdækkende radiomarked."

6. Skal distributionsstøtten omlægges?

"De nuværende støtteordninger er i høj grad støtteordninger, der er teknologisk skævvridende og som klart favoriserer nyhedsdistributionen på papirformat. Lovgrundlaget for ordningerne er da også netop den trykte avis, og det er på mange måder med til at hæmme den teknologiske udvikling, som kunne sikre, at aviserne kunne undergå forvandlingen fra groft sagt nogle i ”avisbranchen” til ”nyhedsbranchen”. Den teknologiske udvikling skaber behov for en grundig diskussion om fremtiden mediestøtte inklusiv distributionsstøtten. Det vigtige for os er at bevare den demokratiske debat, som dagbladene m.m. skaber, og det mangfoldige og oplyste grundlag, som medierne er for samfundet."

7. Skal medieforliget fra 2010 genforhandles?

"Både ja og nej. Medieforliget blev vedtaget af et flertal i Folketinget inklusiv Venstre, og jeg håber da, at der efter et valg er vilje til, at flere vil være med til at tage ansvar og løfte opgaverne på medieområdet, og dermed indtræde i forliget og kunne påvirke, eksempelvis på arbejdet med omlægningen af mediestøtten etc. Men er viljen der ikke, så står forliget selvfølgelig ved magt, som det ligger."

8. Skal TV 2's tilladelse til product placement inddrages?

"Med medieforliget for 2010-2014 liberaliserede vi reglerne for product placement. Den beslutning står Venstre ved, så danske tv-kanaler følger den europæiske lovgivning på området og kan klare sig i en hård international konkurrence. Det er kun fair, at danske indholdsproducenter har samme betingelser som deres konkurrenter."

9. Skal der tættere relationer P4 redaktioner og TV 2-regioner, som det anbefales i medieudredningen?

"Ja - Venstre ønsker at lade de otte TV 2-regioner og DR's 11 regionale radiostationer smelte sammen, så vi får en stærk og flermedial regional public service-leverandør, der, som vi også kender det fra andre europæiske lande, kan sikre en endnu bedre regional og lokal dækning. Men da der ikke er politisk opbakning til den tanke, så støtter vi de mange forslag til forstærket samarbejde, som udvalget på området er nået frem til."

10. Skal der arbejdes målrettet for, at alle fodbold landskampe kun ses på TV 2 eller DR1?

"Det er særligt for en fodboldfanatiker som jeg selv altid en drøm at kunne sikre, at alle kampe kunne ses af alle, men det er bare totalt urealistisk. ”There is no such thing as a free lunch” siger man, og det gælder også fodbold. Gratis fodbold findes ikke. Vi håber dog i stærkt partnerskab med DBU og tv-stationerne at kunne sikre, at hjemmebanekampene kan ses bredt, men når det drejer sig om udebane kampene er sagen ikke så let, da DBU der ikke har nogen rettigheder. Sidst Danmark havde en liste, viste det også tydeligt, at det ikke er en mulig vej at gå. Så Venstre støtter stadig, at en sportsbegivenhed kan sælges på et frit marked."

11. Skal DR’s nyindførte værditest afskaffes?

"Nej, vi ønsker forsat at værditeste alle DR's nye services inden de søsættes og udbygge den nuværende public service værditest, så den også kommer til at indeholde såvel et ”market impact assessment” som en ”public service value”-vurdering, som vi kender det fra England, dog i en mindre tung udgave."

12. Skal DR have frit råderum til at lancere nye kanaler?

"Nej. Vi skal have et mangfoldigt medielandskab i Danmark, der ikke alene er bygget op omkring Danmarks Radio. DR skal ikke have frit råderum til at lancere nye kanaler, da det kan medvirke til at DR bruger sine ”licensmuskler” til at udkonkurrere andre, hvilket vi ikke ønsker i Venstre. Vi tror på, at mangfoldighed er med til at løfte niveauet blandt de forskellige aktører."

13. Skal TV 2 sælges?

"Venstre ønsker fortsat en privatisering af TV 2, når tiden er moden til det. Vi forestiller os en model, hvor TV 2 børsnoteres og en del sælges som folkeaktier, mens staten i første omgang fastholder majoriteten i ejerskabskredsen, ligesom det er tilfældet med eksempelvis DONG og SAS. På den måde kan danskerne også sikres et medejerskab af danskernes foretrukne kanal."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også