MediaWatch

Cepos: Tv-forbud mod valgreklamer er ulovligt

Ifølge dansk lov er det ulovligt at vise valgreklamer på tv, men det strider mod ytringsfriheden, mener Cepos, der får opbakning fra flere jurister.

Når dansk lov forbyder politiske valgreklamer på tv, er det i strid med den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Det fremgår af et notat fra den liberale tænketank Cepos, der henviser til, at domstolen for to år siden underkendte et lignende norsk forbud i 2003, hvor en norsk tv-station var blevet idømt en bøde på 34.000 kroner for at have bragt en reklame for et minoritetsparti tilbage i 2003.

”Det er soleklart, at man efter denne dom ikke kan opretholde det danske forbud, og konsekvenser må være, at kendelsen må efterleves,” siger chefjurist i Cepos, Jacob Mchangama (foto), skriver dr.dk.

Notatets konklusioner bakkes ligeledes op af professor i statsret ved Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen og jurist Tyge Trier, der har speciale i menneskerettigheder og international ret.

Hensigten med den danske lov er at undgå, at vælgerne bliver overrendt med politisk reklame og at sikre en fair konkurrence mellem store og små partier. Jørgen Albæk Jensen foreslår, at man kan tage hensyn til dette ved at lovgive om, hvor mange penge der må benyttes på tv-valgreklamer.

- CT

Mere fra MediaWatch

Seneste nyt

Se flere jobs