“Det er bedre at springe end at krybe ind i sådan et job.”

Politikens nye ansv. chefredaktør har ingen redaktionel erfaring, men han ser frem til at præge avisen med sine holdninger - selvom det er nyt at give udtryk for dem offentligt, siger han i et interview med Mediawatch. Hvorfor er det attraktivt for dig at blive Politikens chefredaktør?
Tine Brødegaard Hansen

Politikens nye ansv. chefredaktør har ingen redaktionel erfaring, men han ser frem til at præge avisen med sine holdninger - selvom det er nyt at give udtryk for dem offentligt, siger han i et interview med Mediawatch.

Hvorfor er det attraktivt for dig at blive Politikens chefredaktør?

“Politiken har en helt særlig position i nyhedsformidlingen og i at markere synspunkter for samfundsudviklingen. Den ansv. chefredaktørpost har en særlig stilling i den forbindelse, og da det er temaer, der interesserer mig levende, er det ikke noget man kan sige nej til, hvis man er mig.”

Er det den holdningsmæssige del, der interesserer dig mest ved jobbet?

“Ja, det er det, men i den århundrede lange splittelse mellem news og views, hører jeg til dem, der mener, at de to poler begge er helt afgørende for den dynamik, der skal være på sådan et blad. Det er ikke modpoler men spændingspoler, som styrker hinanden. De skal ses som en styrke og ikke som et problem.”

Bliver news og views set for meget som et problem, synes du?

“Der har altid været de to strømme, som i forskellige epoker i avisens historie har haft forskellige roller. Det, jeg fornemmer nu på min første arbejdsdag, er, at der findes en god synergi imellem de to poler på avisen.”

Hvordan kan det være, at du begynder på jobbet samme dag, som du udnævnes?

“Både direktionen og jeg selv var enige om, at når først det blev kendt, at det var mig, der skulle være ansv. chefredaktør, var det rarest for alle parter, at alle disse spørgsmål og profilering udadtil foregår fra den stol, jeg fysisk sidder i nu og ikke fra et andet sted. Det er bedre at springe end at krybe ind i sådan et job.”

Hvad ser du som dine vigtigste opgaver på Politiken?

“Der er to ting, vi skal kunne. Det ene er, at vi skal blive ved med at være Danmarks bedste avis i betydningen bedste nyhedsformidler og at have de skarpeste debattører og holdningsmennesker. Den centrale del skal hele tiden fornyes og udvikles. Den anden hovedopgave er, at vi skal have det produkt formidlet på alle de medieplatforme, vi råder over - og sikkert også på nye platforme i fremtiden, så vi når læserne og brugerne, hvadenten de bruger papir, gadgets eller tv.”

Hvad er dine tanker om forretningen Politiken - og hvordan vil du præge økonomien?

“Jeg vil nødig komme med konkrete bud på det her og nu, men det er klart, at vi skal udvikle os, det skal vi hele tiden.”

Hvilken rolle tror du, at papiravisen kommer til at spille i forhold til nye platforme fremover?

“Papiravisen er en vigtig platform i mange år, men det er en vigende platform, mens de andre er i vækst. Det er en virkelighed, vi ligesom andre bladhuse skal forholde os til. Der har jeg lige så lidt som mine kolleger de vises sten vedrørende, hvordan man gør digitale medier til en knaldgod forretning i overmorgen.”

Hvad kommer det til at betyde, at du ingen redaktionel erfaring har - kan der ligefrem være fordele ved det?

“Jeg ved ikke, om der er fordele ved det, men der er en fordel i, at der er en topprofessionel og dygtig journalistisk redaktion, som dækker det felt i det daglige med produktion af avisen. Der er vi utrolig godt kørende.”

Det opvejer, at du ikke har redaktionel erfaring?

“Ja.”

Hvilke overvejelser har du gjort dig om at skulle stå i spidsen for en avis som Politiken?

“Jeg skal være leder for hele huset, og der vil både min erfaring og min viden om, hvordan samfundet er indrettet komme mig til gavn.”

Politiken står stærkt som holdningsavis, men er man i vane med at give udtryk for holdninger, når man har været diplomat og topembedsmand?

“Jeg har været vant til i mine job at udtrykke min mening om, hvordan tingene hænger sammen primært som rådgiver for skiftende regeringer, men som embedsmand er man er uvant med at udtrykke holdning offentligt. Til gengæld har jeg haft fornøjelsen af at udtrykke holdninger i de bøger, jeg har skrevet, men det er rigtigt, at jeg ikke regelmæssigt har gjort det i pressen.”

Så du vil gerne stille op i for eksempel Presselogen (på TV 2 News, red.)?

“Spis nu brød til, men jeg har ikke en principiel holdning til, at jeg ikke at optræde uden for Politiken.”

Når man er ansat i centraladministrationen, har man jo om ikke et antagonistisk så et lidt anstrengt forhold til journalister. Nu skal du omgås dem hver dag, vil det give nogle kultursammenstød?

“Som embedsmand har man ikke en meget aktiv rolle i forhold til pressen, det er et samspil der foregår på politisk niveau, men jeg vil mene, at det er en misforståelse, at embedsmænd ikke kan lide pressen, den er bare ikke en naturlig samarbejdspartner.”

Du har været politisk rådgiver på nogle af de sager, Politiken har kritiseret stærkt i de senere år såsom klima-topmødet - hvordan forholder du dig til det?

“Jeg har ikke nogen særlig holdning til, om Politiken er kritisk over for regeringens politik, den har jeg mine egne holdninger til, og de vil blive udtrykt løbende.”

Er det slut med at publicere bøger uden tilladelse og lave Irak-centre på Politiken nu?

“Jeg mener ikke, at man skal være aktivistisk for aktivismens egen skyld, men der er situationer, hvor Politiken skal træde i karakter i forhold til omverdenen for at fremme de mål, vi i øvrigt har. Så aktionsformen eller handlemåderne er ikke noget, som ligger mig fjernt.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også