JP: Skandaløs TV 2-skat

Jyllands-Posten vender sig mod brugerbetalingen på TV 2, som man ser som "en klokkeren skat" til en statsejet medievirksomhed, der vil stige år for år.

Den hellige tv-gral er langt fra velforvaret med den nye aftale om brugerbetaling for alle på TV 2.

I en leder i dagens avis kalder Jyllands-Posten brugerbetalingen for en TV 2-skat, "som det ikke kræver fantasi - kun iskold reailtetssans - at se, hvordan ... vil stige år for år og dermed fortrænge reklamerne som tyngden i TV 2's indtægtsgrundlag".

Også medieforsker Frands Mortensen fra Aahus Universitet påpeger, at brugerbetalingen åbner en port for fremtidige prisstigninger:

"Det er et forsøg på at putte sukker på den bitre pille. En lille betaling kan jo altid hæves senere," siger han til Børsen.

Følger TV 2's økonomi
Det fremgår ikke af den politiske aftale om TV 2-betalingen, om TV 2 vil blive pålagt restriktioner i forhold til fremtidige prisstigninger på abonnementet. Der står alene:

"Kulturministeriet følger løbende udviklingen i TV 2 Danmark A/S' økonomi. Aftalekredsen vil, når regnskaberne for hhv. 2010 og 2011 foreligger, samt i begyndelsen af 2013 - efter det første år med abonnementsbetaling for TV 2 - drøfte selskabets økonomi."

Hos konkurrenterne i SBS og MTG har man længe stillet sig kritisk over for TV 2's økonomiske behov for at indføre brugerbetaling på hovedkanalen - og den tanke tilslutter Jyllands-Posten sig.

"Allerede i dag er TV 2 medejer af TV 2 Sport, den suverænt dyreste tv-kanal i kabelselskabernes programpakker, som alene lægger beslag på 10 pct. af de såkaldt "store" programpakker. Medtager man TV 2 Zulu, TV 2 Charlie, TV 2 Film og TV 2 News, ender mere end 30 pct. af de årlige udgifter til en "stor" programpakke i TV 2's kasse. ... Aftalen om TV 2-skatten skal godkende af EU-kommissionen, der forhåbentlig vil sørge for at lægge den i graven og herigennem tvinge TV 2 til at klare sig på de allerede meget gunstige vilkår, der gælder i dag," hedder det i lederen.

Samarbejdsforum for Danske Lytter- og Seerorganisationer (SLS) har også meldt sig på den kritiske bane i forhold til TV 2-aftalen - og har i samme anledning indkaldt til en konference om TV 2's fremtid.

”Vi må i fuld offentlighed have drøftet, om der er behov for et så stort ekstra millionbeløb fra seerne til TV 2,” lød det fra SLS-formand Lars-Peter Melchiorsen.

- LR

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også