Egmont er opkøbs-sulten

Opkøb, fusioner og lanceringer står der på 2011-huskesedlen, som tilhører Egmonts adm. direktør Steffen Kragh.
Tine Brødegaard Hansen

Opkøb, fusioner og lanceringer står der på 2011-huskesedlen, som tilhører Egmonts adm. direktør Steffen Kragh.

Sidste år kom der nemlig mere vind i sejlene, end det tydede på ved indgangen til 2010. Det viser Egmonts årsregnskab med et driftsresultat på cirka en milliard kr. - en fremgang på 25 pct. og det  hidtil bedste. Gælden på 232 mio. kr. er samtidig vendt til et solidt plus på 572 mio. kr. på bankkontoen, og egenkapitalen er vokset til næsten 3,3 mia. kr.

“Egmont er i topform,” lyder det fra koncernens adm. direktør, Steffen Kragh. Årsagerne er, at koncernen er lykkedes “sindssygt godt” både kreativt og finansielt, mener han, og nævner publikumssucceser som filmene 'Klovn' og den prisbelønnede 'R' som eksempler. I andre grene af forretningen har Playstation solgt 20 pct. mere end året før, TV 2 Norge har haft sit bedste resultat, og bladenes annonceomsætning steg med ti pct. Også børnemedie-divisionen Kids Media har haft fremgang efter en turnaround, og så har Egmonts benhårde besparelser i 2008 og 2009 også løftet 2010-resultatet.

Pengene skal investeres
Og pengene skal ud at arbejde, ifølge Steffen Kragh, som slutter sig til mediecheferne i en ny Pwc-undersøgelse, som tror på opkøb og fusioner i år.

“Vi er velpolstrede, så selvfølgelig kigger vi på, at alle de penge skal investeres og findes der opkøbsmuligheder, er vi klar,” siger Steffen Kragh, som understreger, at fokus fortsat er på at udvikle produkterne internt.

“For nylig købte vi Sandrew Metronomes filmkatalog, og vi vil gerne mere tv. Vi arbejder også med en digital transformation af Egmont, som både gælder at starte nye ting op og at opkøbe.”

Mediebranchen er i krig
Egmont har et stærkt cashflow og mulighed for større opkøb, men koncernen er fondsejet og geninvesterer 90 pct. af indtægterne. Selvfinansieringen betyder samtidig, at der skal spares op til større opkøb eller nye projekter. Og ikke alle investeringer giver afkast inden for kort tid. Det er det digitale område et eksempel på.

“Netto vil vi have omkostninger på flere digitale områder en del år frem, men vi har råd til at lave eksperimenter og til at konstatere, at nogle opkøb ender i ren nedskrivning. Men mediebranchen er i en form for krig, hvor den kæmper om forbrugere, der har en mere flygtig fordybelse og bruger medier “on the go”. Det giver medierne mange omkostninger, før de opnår besparelser på distributionen og får nye indtægter. Der kommer samtidig nye aktører til, så selvom jeg forventer et fornuftigt resultat i 2011, skal vi have fokus på at effektivisere og teste nyt, for intet er givet,” siger Steffen Kragh, som tilføjer, at flere digitale forretninger giver overskud såsom en on-demand film-tjenesten Sumo i Norge og H.C. Andersens eventyr som Ipad-bog.

Konsolideringen kommer
Ud over opkøb og nye lanceringer, taler flere mediechefer også om behovet for fusioner - senest adm. direktør Lars Munch fra JP/Politikens Hus. Den udvikling tror Steffen Kragh også på i de kommende år.

“Vi vil både se, at nogle selskaber inden for mediebranchen overtager andre, og at nogle finder sammen, for selvfølgelig er der stordriftsfordele. Nogle af vores forretninger ser også på konsolidering, men mange medieområder er nationale qua rettigheder og lignende. Samtidig befinder medierne sig i en global virkelighed, hvor Google for eksempel tiltrækker rubrikannoncer og transformerer folks adgang til viden og indhold. Det er en virkelighed, vi må tilpasse os, og derfor arbejder vi stenhårdt med vores forretningsmodeller,” siger Steffen Kragh.

Kunne Egmont og JP/Politikens Hus have fordel af at fusionere?

“Det er to stærke danske fondskonstellationer, som er solide. Men jeg forholder mig ikke hypotetisk til alle mulige konstellationer,” siger Steffen Kragh.

Annoncekrisen afblæst - omkostningerne eksploderer
Trods Egmonts stærke resultat og optimisme for 2011, er Steffen Kragh ikke klar til at erklære krisen besejret - i hvert fald ikke den samfundsmæssige af slagsen.

“Man må dele det spørgsmål op i to. Er samfundets krise over? Nej. Vil forbrugerne fortsat passe på deres penge? Ja. På annoncesiden vil det gå mindst lige så godt som i 2010. Der er et stykke vej til 2008, som var højdepunktet, men på lang sigt vil reklameindtægterne overstige 2008 på grund af den demografiske udvikling, og det overskud vi har som forbrugere. Det, vi vinder på, er, om vi kan lave gode og kreative produkter, nu har vi haft to stærke år, og intet tyder på, at vi ikke får det i 2011, men det er op til forbrugerne.”

Hvad kan stikke en kæp i hjulet for 2011?

“Vi udfordres af høje oliepriser, og af at papirpriserne er steget markant, så omkostningssiden er på mange måder eksploderet. Det kan også være et problem, hvis der kommer en recession, hvor annoncerne igen får et tryk tilbage, men det tror jeg personligt ikke på,” siger Steffen Kragh. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også