Jurist: S-trussel mod FM4 er teatertorden

Mediekoncerner kan roligt byde på FM4-koncessionen - trods truslen fra Socialdemokraterne om at trække stikket ved et eventuelt regeringsskifte, vurderer CBS-jurist.
Per Fanefjord Laursen

Socialdemokraternes Mogens Jensen gentog så sent som i fredags truslen om standse etableringen af regeringens planlagte, nye private landsdækkende public service radio. S-ordføren mener, den er overflødig og ikke de bevilgede 100 mio. statskroner værd årligt.

”Vi vil standse radioen, hvis vi kan, inden den kommer i luften,” siger han til dr.dk.

Truslen om at trække stikket på FM4-projektet, som Mogens Jensen har fremført flere gange siden radioprojektet blev besluttet i forsommeren, er støj på linjen for de mange mediehuse, der overvejer at byde på koncessionen.

Mest teatertorden
PhD., Cand.jur. Søren Sandfeld Jakobsen (foto) fra CBS mener imidlertid ikke, at mediekoncernerne skal lade sig distrahere. Men alt afhænger af timing.

”I mine øjne er det utænkeligt, at projektet bremses efter, at koncessionen måtte være tildelt. Noget sådant er mig bekendt heller aldrig sket før. En trussel herom er derfor efter min opfattelse ren "teatertorden" og kun udtryk for en politisk markering,” siger han med reference til, at Socialdemokraterne ikke var med i forliget.

Timing afgørende faktor
Han henviser til, at det fremgår af medieforliget, som den nye radiokanal er en del af, at koncessionen til den nye kanal skal gives for en otte-årig periode.

”Det indebærer, at hvis udbuddet først er gennemført og koncessionsindehaveren fundet, kan staten ikke uden videre bremse projektet igen. Hvis den gør det, f.eks. som følge af et regeringsskifte, kommer staten til at betale en betydelig erstatning til koncessionshaveren for det tab, denne uvægerligt vil lide."

Men hvis en ny regering eventuelt kommer til, før udbuddet er gennemført midt i foråret, og afblæser det hele, er der selvsagt ingen, der har budt og vundet udbuddet, og derfor ingen, der har lidt et tab, påpeger han.

Fuld erstatning
CBS-juristen mener således, at hvis oppositionen skal stoppe projektet, skal det ske, inden udbuddet er afholdt i foråret 2010, og Radio- og tv-nævnet har udpeget den nye koncessionshaver.

”Når det først er sket, har koncessionshaveren et juridisk krav på koncessionen i hvert fald i 8 år, og hvis dette krav ikke imødekommes, eller koncessionen ved lov trækkes tilbage før udløbet af denne periode, er staten pligtig til at yde fuld erstatning for det tab, koncessionshaveren måtte lide,.

Der skal være folketingsvalg i Danmark senest den 12. november 2011.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også