"DR kan altså ikke det hele"

Den nye FM4-radiokanal bliver måske en tilbagevenden til de mere klassiske radiogenrer, som længe har manglet på DR, siger formanden for kulturministerens FM4-udvalg, Suzanne Moll.
Christian Grunert Pedersen

Hvis nogen virkelig havde frygtet en norsk inspireret konkurrent til P4 med den nye kommende FM4-kanal, så kan de ånde lettet op. Danmarks nye radiokanal skal lave klassisk public service-radio.

Ifølge Suzanne Moll, der er formand for kulturministerens FM4-udvalg, vil den nye radiokanal tilføre en helt ny form for radio i Danmark, men samtidig vil den samle nogle af de genrer op, som tidligere er forsvundet fra DR:

”Jeg forestiller mig, at radiokanalen skal have meget fokus på det radiofoniske, altså den slags radio, DR ikke laver mere. Eller med andre ord, radio på radioens egne betingelser,” siger Suzanne Moll og tilføjer, at udvalget skeler lige så meget til udenlandske erfaringer som til den hjemlige andedam.

Den udmelding glæder formentlig Georg Metz, der er en af initiativtagerne til den netbaserede radiokanal, Den Anden Radio. Han mener også, at DR har svigtet i forhold til radiomediets klassiske programgenrer, og nævner selv bl.a. radiomontagen og formidlingen af jazz og klassisk musik som konkrete eksempler. Ifølge Metz er det bidende nødvendigt med en privat konkurrent til P1, ”der kan lave kultur- og samfundsstof, som P1 burde gøre det,” siger han til MediaWatch.

Alternativ til DR
Suzanne Moll mener heller ikke, at kanalen skal lade sig begrænse af DRs dominans, men turde være sig selv:

”DR gør det rigtig godt med at lave segmenteret radio, men man skal passe på med at lade sig begrænse af det, der er i Danmark. Den nye radio skal ikke bare fylde det hul, som DR har efterladt. Der er f.eks. også en masse gode udenlandske inspirationskilder, som laver radio helt anderledes end DR. Mit håb er, at lytteren skal sige til sig selv, ’Gud, hvor har denne radio været hele mit liv?’”.

Som et konkret eksempel på radiogenrer, der har manglet i sendefladen, nævner Suzanne Moll også musikformidling:

”Hvor får man noget, som man aldrig kan få ved at downloade musik eller købe en cd? Det gør man først og fremmest, hvis man sætter nogle mennesker bag en mikrofon, der ved, hvad de taler om. Og her er det ikke nok at fortælle lytterne, hvilket musiknummer, der spilles, men også hvorfor de spiller det. Public-service handler jo også om at give borgerne noget, de ikke vidste, de havde lyst til at høre. Det er i øvrigt også noget af det, vi arbejder med - hvad er egentlig en god radiovært?”.

Flere anbefalinger på vej
Kulturminister Per Stig Møller og partierne bag medieaftalen udpegede før sommerferien det såkaldt hurtigt arbejdende udvalg, der senest i slutningen af august skal komme med forslag til en ”moderne, sammenhængende programprofil for den nye FM-kanal”. Men allerede nu er udvalgsparterne nået langt med dets anbefalinger til kanalen. Udover Moll består udvalget af den tidligere direktør for DR Programproduktion, Mette Bock og tidl. radioanmelder Rolf Bagger, samt Ole Søndergaard og Jesper Sehested Lund, der er direktører for henholdsvis Radio ABC og JSL Publications.

Ifølge Suzanne Moll arbejdes der ikke kun på én bestemt type, men flere forskellige typer radio.

”Vi tager os ikke af decideret programlægning, men ser på, hvor meget der skal være af f.eks. nyheder og bestemte typer stof som debat, kultur og formidlingen af musik. Det er et spørgsmål, om man vil have mange lyttere i kort tid, eller færre lyttere i længere tid,” siger hun.

I oplægget til udvalgskommissoriet lægger ministeren selv vægt på, at kanalen skal ”lave anderledes public service-programmer af høj kvalitet”:

”Nyheder, kultur- og debatprogrammer skal bære den kommende public service-kanal, der også skal have en bred musikprofil. Jeg vil samtidig gerne slå fast, at det er tanken, at den nye radiokanal skal være et ægte public service-alternativ til bl.a. P1, og at der ikke er tale om en kanal, hvis sendeflade vil blive domineret af popmusik,” sagde Per Stig Møller ved præsentationen af udvalget.

Svær balancegang
Udvalgsarbejdet har været en svær balancegang, for selvom udvalget skal formulere klare rammer, skal det heller ikke være for begrænsende for den koncern, der evt. vinder skønhedskonkurrencen, forklarer Suzanne Moll:

”Der er på den ene side ting, vi mener, man skal tage højde for, men der skal også være mulighed for kreativitet og noget uventet, som vi ikke selv havde gjort os tanker om”.

Udvalgsarbejdet skal være færdigt i august, og der er endnu et stykke vej mod målet, siger hun:

”Der er en del at snakke om endnu, så det bliver en travl august. Men vi er kommet længere i forhold til, hvilke anbefalinger vi vil give. Vi er alle professionelle og drøfter opgaven ud fra de givne præmisser. Jeg havde måske frygtet, at det skulle blive ideologisk betinget, men det er virkelig lykkes os at lægge egne holdninger til side, og det glæder mig. Selvom vi ikke altid er enige, så er vi dog enige om, at der er en klar mulighed for at lave ægte kvalitetsradio,” siger Suzanne Moll.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også