Engell: Forlig skyder ny DR-kamp i gang

Regeringen har ikke prioriteret et bredt medieforlig - og det har været strategien fra start, siger politisk kommentator, Hans Engell.
Louise Reseke

DR er i medieforliget blevet ramt på hjerteblodet - og det skyder en årelang kamp om medieinstitutionen i gang, snarere end at afslutte den, mener politisk kommentator Hans Engell.

"Forliget rammer DR i public service-kernen - som er P1. Det kommer til at gøre ondt på DR, og når det gør ondt på DR, gør det også ondt på oppositionen. I stedet for et samarbejde om udviklingen af DR, er det, vi ser, begyndelsen på en lang kamp om DR, for oppositionen vil selvfølgelig prioritere, hvad de kan gøre for DR, hvis de kommer til magten," siger Hans Engell.

De brede forligs tid forbi
Han pointerer samtidig, at de brede forligs tid er forbi, og at det derfor ikke er overraskende, at forliget blev underskrevet smalt.

"Tidligere har det altid heddet sig, at brede forlig var af det gode, men den strategi har regeringen ændret - og gjort det omkring det tidspunkt, hvor strategien for medieforhandlingerne også blev lagt. Regeringen mente ikke, at man fik nok ud af at indgå brede forlig hele vejen over med SF som f.eks. forsvarsforliget sidste sommer. Så hellere føre en rendyrket borgerlig politik, der markerer partiforskellene klart og stole på, at vælgerne vil belønne det," siger Hans Engell, der betegner oppositionens trussel om at rulle hele forliget tilbage efter et eventuelt regeringsskifte som så godt som tom.

"Man kan ikke bare ændre et forlig. Det viser al politisk historik. Der var f.eks. ikke noget, de borgerlige hadede mere end bruttoskatten - alligevel har de ikke ændret den, selvom de har siddet på magten i rigtig mange år nu. Og når staten etablerer en ny radiokanal, så har staten også et økonomisk og juridisk ansvar for den virksomheds fremtid, og det har Per Stig også været fremme og sige," siger Hans Engell.

Mere DR-aftale end forlig
Samlet set har forliget lidt skuffende mere karakter af en aftale om DR end et egentligt medieforlig, mener Hans Engell.

"Det er mere end politisk aftale om DR end et egentligt medieforlig. Der står ingenting om nye medier og i betragtning af det store arbejde, Anker Brinks Lund har lavet med medieydredningen, og som der er brugt millioner på, så er det meget lidt ambitiøst. Men DR har også været for magtfuldkomment og har for sent forstået, at når man er Danmarks suverænt største medievirksomhed, så skal man være ekstremt ydmyg og vågen i forhold til at understøtte resten af branchen," siger Hans Engell, der giver oppositionen ret i, at forliget er udtryk for ideologisk tænkning.

"Men hvis en regering ikke skal tænke ideologisk - hvad skal den så?"

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også