DR på standby i vest

Det bliver ikke DR's opgave at vinde markedsandele på radio og online i Århus og regionen, men derimod at supplere aviser og andre private medier.
Per Fanefjord Laursen

DR’s rolle i det århusianske mediebillede skal ikke være større i den nærmeste fremtid. Det er både resultatet af DR’s nye, mere tilbageholdne public service linje, og signalerne fra regeringen op til medieforliget.

"Der er næppe politisk opbakning til, at DR skal tilbyde mere i Århus, hverken online eller på radio,” siger direktør Inger Bach, DR Danmark, der ikke ser det som DR’s opgave at tage markedsandele i området.

”Vi skal være gode til det, vi gør, og samtidig supplere de lokale trykte medier. Det er da en interessant tanke at f.eks. kunne sende regionalt tv, men det er i givet fald en politisk beslutning, og TV 2 gør det godt. Man kunne bedre forestille sig, at vi producerer regionale nyhedsklip til online," siger hun, men henviser til, at alt afhænger af, hvilke signaler der kan læses i det kommende medieforlig.

P4 flade giver tilstedeværelse
DR's tilstedeværelse i Århus og hele den østjyske region tegnes stærkt af de regionale P4-vinduer, der udgør syv timer i døgnet af P4-fladen. P4s kraftige signaler rækker ud til yderste udkant af regionen, og det regionale indhold tiltrækker en share på 42 procent i området.

De regionale fladers styrke er nyheder og en nærværende dækning af den stigende biltrafik i området.

Med den vidtrækkende P4 kunne DR til eksempel drømme om en ekstra fokuseret radiostation på FM i Århus City, men det gør Inger Bach ikke.  Det er næppe heller politisk gangbart.

Ifølge den politiske tillægsaftale fra juni 2009 havde DR til gengæld udsigt til i nær fremtid at få rådighed over en hel regional DAB-kanal i Østjylland. Nu tyder noget imidlertid på, at DR’s nedtonede DAB engagement også udskyder den sendemulighed, lyder nyeste signaler fra MediaWatch-kilder.

Tilbageholden strategi
DR er også en medieaktør med sitet ’DR Østjylland’ under dr.dk, der leverer ca. 20 regionale nyheder i døgnet, hvor den redaktionelle verden strækker sig lige fra Randers, næsten ned til trekantområdet. Kommunesitet om Århus blev efter politisk pres nedlagt i 2009.

Netuniverset ’DR Østjylland’, hvor der også kan lyttes til P4, bruges af 50-60.000 personer om måneden, der dog ikke nødvendigvis er bosat i området.

I dag leverer DR intet tv specielt til borgerne i regionen.

"Personligt jeg drømmer heller ikke om, at DR er større i Århus og omegn. Men jeg er glad for, at områdets borgere kommer til at fylde mere på de landsdækkende medier fremover," siger Inger Bach.

Nye behov i regionen
Trods den afmålte strategi er det ikke utænkeligt, at DR på lidt længere sigt får flere potentielle brugere i regionen.

Det århusianske medieunivers nærmer sig en halv mio. mennesker i den overskuelige fremtid. En fremtidsforsker spår endda, at regionen bliver en metropol, som svulmer op til over én mio. borgere i takt med urbaniseringen langs E45 motorvejen.

"Ikke alle forskere er lige enige om områdets vækstpotentiale. Det er under alle omstændigheder ude over fire års planlægningen, så det scenario tager vi ikke direkte stilling til. Men hvis Danmark om nogle år ser anderledes ud befolkningsmæssigt, så ser DR's udbud også anderledes ud," siger Inger Bach.

Inger Bach er ikke blind for det faktum, at DR netop i Århus-regionen har de kreative ressourcer og faciliteter til at levere mere indhold, fordi regionen også er produktionshus for hele DR.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også