S: Børsnotering af TV 2 en god idé

Et TV 2-salg er officielt en mediepolitisk dødsejler, men Socialdemokraterne ser positivt på den salgsmodel, V foreslår.
Per Fanefjord Laursen

Et TV 2-salg ligger lavt på den politiske agenda dette forår, men emnet er ikke mere dødt, end at Venstre og Socialdemokraterne faktisk nærmer sig hinanden, når det glæder en gangbar salgsmodel.

"Jeg er enig med Venstres Ellen Trane i, at vi kunne se på den model, hvori staten børsnoterer TV 2, men bevarer aktiemajoriteten. Det er ikke en dum idé. Den ville sikre os, at vi beholder den nuværende public service forpligtelse for TV 2," siger Mogens Jensen, der i yderste konsekvens frygter en TV 2 ejer - f.eks en kapitalfond - der blot vil malke TV 2 for penge.

Mogens Jensen reagerer mindre positivt på TV 2's egne ønsker om en lempelse af Public service kontrakten.

"Vi vil ikke lempe TV 2's public service-kontrakt, det svækker både salgsprocessen og TV 2 selv."

Statslig børsnotering
Oppositionen har netop præciseret sine TV 2-holdninger i deres udspil til de kommende medieforhandlinger. Her hedder det:

"Såfremt TV 2 skal sælges, skal public service-forpligtelserne fastholdes..... en skønhedskonkurrence bør sikre hensynet til den danske publicistiske medietradition."

Morgen Jensen erkender dog, at det i praksis kan være svært at sælge et medieselskab i en skønhedskonkurrence. Det forsøgte regeringen selv i 2004/2005.

Skønhedskonkurrence var igang
TV 2-salget har været på agendaen siden 2001, hvor det var del af det nye regeringsgrundlag.

Først i foråret 2005 var processen kommet i gang. Køberne skulle leve op til en liste af krav, som skulle bedømmes i en indledende budrunde. I den næste runde skulle de egentlige bud falde.

Otte mediekonsortier og selskaber afgav i december 2004 de første indikative bud på, hvor meget de vil betale, og hvordan de vil drive TV 2 videre. JP/Politikens Hus i samarbejde med Egmont var blandt byderne. Det samme var Det Berlingske Officin i et købskonsortium med TV4. Derudover bød SBS Broadcasting og svenske MTG. Der gættes på, at norske Telenor og tyske RTL også var med.

I april 2005 skulle det besluttes, hvem der måtte gå videre. Planen var, at højestbydende ville få TV 2, når byderen var sluppet gennem nåleøjet for at få lov til at byde.

Men da sagen endelig havnede oppe i regeringens koordinationsudvalg, døde den angiveligt, fordi statsminister Anders Fogh Rasmussen ikke kunne se gevinsten ved et salg, eller fordi den bedst kvalificerede køber - ud fra økonomisk målestok - var MTG.

Regeringen lagde TV 2-salget dødt ved at henvise til de problematiske EU-sager mod TV 2, der allerede på det tidspunkt hobede sig. Sagerne var anlagt af to af byderne - MTG og SBS.

Salg uaktuelt
TV 2's direktør er traditionen tro fåmælt om emnet "salg af TV 2".

Hvad er din anbefaling: Bør TV 2 sælges med et sæt basale krav til nyhedsdækning - dvs. langt færre krav end i dag - eller helt uden forpligtelser?

"Et eventuelt salg og tilhørende betingelser er en sag, ejerne tager sig af. Jeg har derfor ikke kommentarer til vilkårene i den forbindelse," siger TV 2-direktør Merete Eldrup.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også