Opposition: FM-sluk haster ikke

Det kommende medieforlig skal fremme alle digitale distributionsformer - ikke kun DAB - lyder det i oppositionens medieudspil, der dermed er på linje med DR's nye DAB-kurs.
Per Fanefjord Laursen

Oppositionen har lyttet grundigt til DR’s nye nuancerede strategi for udviklingen af digital radio.

Det fremgår af det mediepolitiske udspil fra Socialdemokraterne, Radikale Venstre og SF, der netop er offentliggjort i dag.
 
Radiomarkedet skal følge med tiden og teknologien, hedder det i udspillet.

Hensyn til teknologisk udvikling
For at tage bredere bestik af fremtidens digital distribution - ikke kun DAB - forslår opposition, at man nedsætter et hurtigt arbejdende udvalg, der skal komme med indstilling om fremtidens digitale radioplatform i Danmark.

"Opbygningen af DAB-platformen har længe været i gang i Danmark. Og der er lagt op til en yderligere udbygning i de kommende år bl.a. med overgang til DAB+. Set i lyset af den hastige teknologiske udvikling, hvor flere digitale radioteknologier er ved at få fodfæste, ønsker partierne at der nedsættes en ekspertgruppe, som skal komme med forslag til hvilken eller hvilke digitale radioplatforme Danmark skal satse på," skriver partierne.

FM-sluk besluttes om nogle år
I snart et år har det været på agendaen at udpege en slukkedag for FM-båndet for at sætte fuld fart på overgangen til DAB. Partierne ønsker forsat, at det analoge FM-sendenet erstattes af ny digital sendeplatform, men skiver:

"Da det endnu er usikkert, hvilken konkret teknologi der vil slå an til digital distribution af radio lægger partierne op til, at en slukkedato for FM-båndet først aftales i løbet af den kommende medieforligsperiode.”

Udspil skrevet om
Oppositionens udspil har tydeligvis været igennem en omskrivning kort før offentliggørelsen, fordi DR for seks dage siden kom med en nuanceret strategi, når det gælder udviklingen af digital radio.

Den blev fremsat på en konference i sidste uge, arrangeret af Brancheforeningen for Elektroniske Medier. DR, der tidligere har talt klart og konkret for et FM-sluk i 2015, sagde, at udviklingen af digital radio ikke blot bør være en ensidig satsning på DAB, men handle om at få radioindhold ud til alle platforme. DR fremlagde også nye beregninger af, hvor kostbar en beslutning, det er at slukke helt for FM. Signalet var, at beslutning om at slukke strengt taget kan godt vente til næste medieforlig.

Brud med fortid
De nye signaler kom lidt bag på deltagerne ved omtalte BFE-konference. Mellem linjerne lå et brud med den retorik, som DR's ledelse anlagde i næsten 15 år: at DAB var eneste fremtid, og at DAB i et årti var forklaringen til politikerne på, at der ikke skulle skabes bedre sendeforhold for kommerciel radio via en omlægning af FM-senderessourcerne.

Oppositionspartierne ønsker i øvrigt, at det kommercielle radiomarked fungerer bedre. Det er afgørende, at der er relevante radiotilbud til alle befolkningsgrupper, lokalt regionalt og landsdækkende. Hovedparten af den samlede radiolytning går i dag til DR, og DR skal fortsat have gode muligheder for at tilbyde lytterne radio uden reklameafbrydelser. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også