”Jeg kan ikke li’, når folk truer med Ekstra Bladet”

Vagtskifte. 1. april overtager Poul Madsen også rollen som ansv. chefred. på Ekstra Bladet, når Bent Falbert fratræder. MediaWatch fik en snak med begge om oplag, retssager og magt.
Louise Reseke

Bent Falbert (BF) - hvad er det vigtigste for at være en god ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet?

”Det er vel evnen til at stille sig op og åbne munden og forsvare foretagendet. Og så gøre det med kant, men også med humor, så det ikke bliver så tungt. Det er jo en avis, der tit bliver angrebet fra alle sider, så der har været en god mulighed for at øve sig.”

Poul Madsen (PM) - hvad er det vigtigste, du har lært af Bent Falbert som chefredaktør?

”Meget det – at chefredaktøren skal have et glimt i øjet og samtidig være hård og have kant. Og så har jeg lært af hans ubekymrethed. Hvis man er bekymret hele tiden, så overlever man ikke ret længe i den her stol. Man er nødt til også at kunne slå ud med armene og sige: Nå ja, vi skal videre herfra.”

BF - hvilken ambition har du ikke fået opfyldt?

”Det med oplaget er svært at snakke sig udenom. Det havde været morsommere at køre med højere oplag. Heldigvis har vi kompenseret for det, takket være Poul, ved at bygge avisen op på nettet. Ved at flytte trafikken derover, har vi stadig stor kontakt til Danmark derude, og det er afgørende for den her avis. Hvis vores samfundskritik skal have mening, skal der være et vist antal læsere, ellers er politikerne lige så ligeglade med os, som de er med, hvad der står i Information.”

PM - hvad er din største ambition som ny ansvarshavende?

”At begrænse oplagsnedgangen på papir. Det er afgørende for, at vi kan få roen til at udvikle os på de andre platforme, som ikke giver penge i øjeblikket. Og så er det at skabe den anden indtægtskilde end bannerannoncering på net, tv og mobil, som vores overlevelse afhænger af på den lange bane. Det kan vi også, men det er umuligt at sige hvornår. Det bekymrende og besværlige i processen lige nu er, at folks vaner ændrer sig hurtigere, end vi kan nå at skabe de nye indtægtskilder. Jeg tror, folk vil betale for særlige tjenester, og det skal vi nok finde ud af at skabe, på tv ser det også lovende ud på den lidt længere bane, og så er det 100 pct. sikkert, at Ekstra Bladets mobiltjeneste ikke kommer til at blive en gratis ydelse. Hvornår skiftet sker, er ikke besluttet endnu, men det vil ske.”

Har I også apps på vej?

”Ja, det har vi også. Når man taler oplag, skal man også huske, at Ekstra Bladet aldrig har været i kontakt med så mange læsere som i dag, og at vi har en utrolig god økonomi. Børsen fejrer lige nu, at de har større oplag end Ektra Bladet, men jeg tror gerne, at Børsens bestyrelse vil bytte regnskab med os. Hvis du skal udvikle dig på den lange bane, så skal du investere, og Ekstra Bladet har investeret så mange penge i nye medier. Derfor står vi stærkt, når gennembruddet, der må komme, kommer.”

BF - hvor længe havde du set dig selv som ansvarshavende chefredaktør, inden du faktisk blev det?

”Det var den plads, jeg synes lå godt for mig, fordi jeg interesserede mig for det juridiske og i sin tid har studeret jura. Og med al respekt for mine to forgængere, Axel Sjølin og Ambro Kragh, og deres gode journalistiske egenskaber, så synes jeg ikke, de var så gode til at ekspedere sagerne og undgå de dumme sager.”

Hvordan gør man det?

”Det gør man ved at læse avisen, inden den udkommer. Det gjorde de for lidt, og når der så kom en dum sag, så tog de den i retten i stedet for at lave et hurtigt forlig. Hvis man virkelig har lavet en bommert, så må man sige undskyld i avisen og om nødvendigt betale nogle penge. Man skal ikke gå i retten med en tabersag.”

PM - har du stået i lære for at få den tæft?

”Det må man sige. Jeg har brugt meget tid på at se, hvordan Bent gør. Vi er dem, der har flest sager, men vi er også dem, der taber færrest sager forholdsmæssigt takket være Bent og vores advokat Ulrik Ibfelt. Der er enormt meget fokus på vores journalistik, og det skal der være. Vi vil udfordre både samfundet og det juridiske. Men det værste ved at være ansvarshavende er også, når man laver nogle dumme fejl, der er jo ikke noget så forfærdeligt som at skulle ud at beklage en dumhed.”

Men er retssager i sig selv en ambition?

PM: ”Det er ikke en ambition, at folk lægger sag an mod os. Men det er en ambition at skrive det rigtige i avisen, så vi bliver ved med at vinde sagerne. Og det er en ambition at udfordre grænserne for ytringsfriheden, for der er ikke andre, der påtager sig den rolle – det er leverpostej og middelmådighed.”

BF - hvad er den største lighed mellem Jer to som chefredaktører?

”Kampgejst.”

PM - og den største forskel?

”Jeg har været tvunget til at interessere mig lidt mere for penge end Bent. Bent har koncentreret sig mere om journalistik og det at være ansvarshavende. Min rolle har været at forsøge at udvikle virksomheden de sidste to år.”

BF: ”Poul er også mere interesseret i den nye teknik, end jeg egentlig er – jeg støtter det og bakker det op og er med på, at det er fremtiden, men det er Poul, der driver det.”

Du har heller ikke en profil på Facebook?

BF: ”Nej, jeg ved godt, jeg er forfærdelig gammeldags på det punkt. Men jeg har veget tilbage fra det, for jeg har rigeligt at gøre med at svare på alle de 100 mails, jeg får hver dag. Og hvis jeg også skal til at svare folk på Facebook, og det må vel være meningen med at være der, så har jeg været lidt nervøs for, at det tog for lang tid. Men det kan da godt være, at jeg gør det alligevel.”

Hvis man kigger på, hvordan Jeres konkurrencesituation har udviklet sig - hvilken betydning har B.T. så haft for Ekstra Bladet?

BF: ”Det er altid godt at have konkurrence – det skærper sanser. Man har kunnet måle det på strejkerne, f.eks. da Berlingske lå død i 144 dage. Ekstra Bladet blev klart dårligere, fordi man ikke anstrengte sig. Men nu synes jeg, vi bevæger os ud af konkurrencen, fordi B.T. har opgivet at konkurrere med os på de hårde historier, nu er avisen blevet de fede kvinders guru.”

Men Ekstra Bladet kører også slankeforsider?

BF: ”Det gør vi en gang imellem, og vi har også forbrugerforsider, fordi det interesserer læserne – men ikke hver dag. Men på samfundsstoffet konkurrerer vi mere med Berlingske i dag end B.T., det er dem, der har kørt sagerne om politireformen f.eks.”

PM: ”Overordnet er vi også nødt til at flytte fokus fra den snævre konkurrence med B.T., fordi folks vaner ændrer sig. Vi har flere daglige brugere på nettet end læsere af avisen og konkurrerer på mange platforme – på breaking news er det f.eks. New s og Ritzau, vi konkurrerer med. Men jeg savner ind imellem en hårdere konkurrence i DK. Det er nedgangstider, og ordentlig journalistik koster penge. Derfor skal man tjene mange penge for at kunne lave god journalistik.”

BF - du har haft meget magt i mange år, hvordan har det formet dig?

”Det har i hvert fald lært mig, at man ikke skal være så bekymret over den magt, Ekstra Bladet har. For vi har den kun, hvis vi har ret. Hvis vi rejser en forkert sag og på den måde prøver at misbruge vores magt, så falder den til jorden som en død fugl. Det er jo ikke en personlig magt, men magten til at give folk deres ret eller kritiserer en skævhed eller få en politiker til at gå af mere eller mindre hurtigt. Og dét er en fornuftig form for magt. Det, jeg ikke kan li’, er, når folk truer med at gå til Ekstra Bladet og bruger os som et våben, som regel uden at vi ved det. Den form for trusler og magt, bryder jeg mig ikke om. Men når vi selv har rejst kampagner eller enkeltsagskritik, har der været et fornuftigt forhold mellem den magt, vi har brugt, og det resultat, vi har fået, synes jeg.”

PM - hvordan vil du forvalte magten?

”Som vi plejer - med omhu, og så det etablerede politiske system ikke nødvendigvis er bange for os, men de må godt være lidt nervøse for os, og de skal først og fremmest være nødt til at forholde sig til det, vi foretager i kampagneøjemed. Ellers har vi ikke gjort vores job godt nok. Ekstra Bladets brand er det stærkeste, og det skal vi være varsomme med at bruge – omvendt er det et fantastisk stærkt kontrolorgan og en fantastisk måde at bevare pressens rolle som kontrolorgan, og det bliver Ekstra Bladets rolle, uanset hvor vi udkommer. Mens alle andre bliver blødere og blødere, så skal vi være vagthund.”

BF - massageannoncerne er en af de ting, Ekstra Bladet jævnligt bliver kritiseret for – og som du altid har forsvaret. Men hvis avisen havde kunnet leve lige så godt af boligannoncer, ville du så have byttet dem ud?

BF: ”Nej, jeg synes, de ligger fint i avisen. Det er lovlige annoncer, og så længe det er lovligt, kan jeg ikke se noget galt i dem.”

Hvis oppositionen vinder næste valg og vil arbejde for et forbud mod købesex, kommer det vel også til at gå ud over den del af Jeres forretning, hvad gør I Jer af tanker om det?

PM: ”Ikke nogen. Hvis folketinget forbyder de annoncer, så holder vi op med at have dem, men vi synes ikke, det er en god ide, fordi det vil skabe en stor gråzone derude i stedet.”

Men kan man være en moderne avis og stadig have massageannoncer?

PM: ”Ja – ingen dækker prostitution så omfattende og kritisk som os. Så blot fordi vi har annoncerne, er der bestemt ikke frit lejde for bagmænd og platugler. Tværtimod.”

BF - du går meget op i, at det skal være sjovt at gå på arbejde – hvordan sørger man for det?

”Ved at have en lidt let stemning og en flad organisation. Jeg har det meste af min tid siddet med åben dør - det skal ikke være svært at gå ind til mig. Og så ved at holde en munter tone, så det hele ikke bliver så svært.”’

PM - hvordan skal du sikre det?

”Vi plejer at sige, at på Ekstra Bladet er der højt til loftet og bredt til væggene. Der er et større frirum her end andre steder. Og så siger vi tingene, som de er. Det gælder både gode ting, og når der er dårlige ting. Jeg har også været på andre arbejdspladser, og der er alt for meget, der bliver usagt. Hvis vi skal kunne udvikle os, så skal vi også kunne kritisere hinanden.”

 

Dagens spiseseddel kan studeres fra Poul Madsens hjørnekontor på Ekstra Bladet, foto: LR

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også